Presedintele Comisiei Europene: „Cu solidaritatea si curajul nostru, Putin va esua iar Ucraina si Europa vor invinge!”

ursula von der leyen

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este convinsă că războiul pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei este un război cu valorile și viitorul Uniunii Europene, în care Putin va fi învins, iar Ucraina și Europa vor câștiga.

Vorbind la Parlamentul European de la Strasbourg, despre starea Uniunii Europene, ea a spus: „Vom avea nevoie de toată această putere. Lunile care ne vor arăta nu vor fi ușoare… Să fim foarte clari: aici sunt multe în joc. Nu doar pentru Ucraina, ci pentru toată Europa și întreaga lume. Și vom fi testați. Testat de cei care vor să exploateze orice fel de diviziuni dintre noi. Acesta nu este doar un război declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Acesta este un război împotriva energiei noastre, un război al economiei noastre, un război al valorilor noastre și un război al viitorului nostru. Este vorba despre autocrație împotriva democrației. Și sunt aici cu convingerea că, cu curaj și solidaritate, Putin va eșua și Europa va învinge.”

Von der Leyen a continuat: „Astăzi – curajul are un nume, iar acel nume este Ucraina. Curajul are o față, chipul bărbaților și femeilor ucrainene care rezistă agresiunii ruse.”

Președintele Comisiei Europene a menționat și modul în care Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska a adunat părinții copiilor uciși de invadatori, „sute de familii pentru care războiul nu se va termina niciodată și pentru care viața nu se va întoarce niciodată la ceea ce a fost înainte.”

„Am văzut-o pe Prima Doamnă conducând o mulțime tăcută de mame și tați zdrobiți și atârnând clopoței mici în copaci, unul pentru fiecare copil căzut. Și acum clopotele vor suna pentru totdeauna în vânt și pentru totdeauna, victimele nevinovate ale acestui război vor trăi în memoria noastră. Și ea este aici cu noi astăzi! Dragă Olena, a fost nevoie de un curaj imens pentru a rezista cruzimii lui Putin. Dar ai găsit curajul. Și s-a ridicat o națiune de eroi… Ai dat voce poporului tău pe scena globală. Și ne-ai dat speranță tuturor. Așa că astăzi vrem să vă mulțumim vouă și tuturor ucrainenilor. Slavă unei țări de eroi europeni. Slava Ucraina!” Ea a asigurat, de asemenea, că solidaritatea Europei cu Ucraina rămâne de neclintit.