Preşedintele Casei Naţionale de Pensii: „Încercăm ca în luna septembrie 2024 pensionarii deja să primească pensiile recalculate pe noua formulă de calcul’

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a declarat vineri, la Craiova, că pensiile vor fi indexate de la 1 ianuarie 2024 cu 13,8%, iar în septembrie pensiile vor fi recalculate după noua lege a pensiilor care se află în dezbatere la Camera Deputaţilor, relatează Agerpres.
Potrivit lui Daniel Baciu, principalele modificări cu care vine noua lege a pensiilor vizează formula de calcul pentru eliminarea inegalităţilor din sistem legate de stagiile de cotizare, în baza respectării principiilor contributivităţii, stabilităţii, solidarităţii şi egalităţii.

„Legea pensiilor publice este o lege care impactează asupra 5 milioane de pensionari care se află în plată, cât şi asupra celor care vor aplica pentru o pensie în sistemul public de pensii. Principalele modificării ale acestei legi raportate la legislaţia în vigoare se referă la principiul contributivităţii, stabilităţii, solidarităţii şi egalităţii, sunt principiile care guvernează această lege. Cea mai importantă modificare a noii legi a pensiilor se referă la modul de calcul care este fundamental diferit faţă de actualul mod de calcul, respectiv formula de calcul se bazează pe numărul total de puncte care se înmulţeşte cu o valoare fixă numită VPR (valoarea punctului de referinţă), iar acest VPR se calculează ca raport între valoarea punctului de pensie raportat la 25, 25 fiind un stagiu mediu de cotizare, între minimum de 15 ani şi maximum de 35)”, a menţionat Daniel Baciu.

El a arătat că prin această formulă se încearcă să fie înlăturate toate inechităţile care s-au acumulat în sistemul public de pensii, pentru că în momentul de faţă sunt pensionari în plată care s-au pensionat în momente diferite, pe legislaţii diferite existente în momentul respectiv în aplicare, astfel încât acel număr total de puncte s-a raportat la stagii de cotizare diferite existente în momentul acela în vigoare, rezultând cuantumuri diferite în plată.

„Aceasta este cea mai mare inechitate pe care această nouă formulă o respectă, pentru că practic acelaşi număr de puncte care s-a raportat la stagii diferite acum se înmulţeşte cu acest VPR şi astfel toate pensiile vor fi aduse la aceeaşi valoare”, a subliniat preşedintele CNPP.

sursa stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *