Presedintele Camerei de Comert Iasi: „Modificarile Codului Fiscal încurajează munca la negru!”

Modificarile din Codul Fiscal vor incuraja munca la negru, spun specialistii in economie. Impozitarea contractelor part-time la valoarea salariului minim se va rasfrange asupra angajatilor si firmelor care au inceput sa desfaca mai multe contracte de munca.

La nivel național 17% din numărul total de angajați lucrează part-time. Situația se pare că se va schimba începând cu această lună de când au intrat în vigoare noile prevederi ale Codului Fiscal.

Paul Butnariu – președinte Camera de Comerț și Industrie Iași: „Cu siguranță că va fi un efect neplacut pentru mediul de afaceri. Deja suntem sub presiunea creșterii prețurilor la utilități, inflația de două cifre. Acum mai vin și aceste modificări fiscale care au fost luate inopinant, la mijlocul anului fără respectarea legii că ar trebui anunțate, dezbătute public, făcut studiu de impact pentru a vedea ce se întâmplă„.

Sunt domenii de activitate unde angajații prestează servicii pentru un anumit număr de ore. Spre exemplu cei din IT care oferă mentenanță cateva ore pe săptămână.

Paul Butnariu, președinte Camera de Comerț și Industrie Iași: „Cu siguranță că vor fi afectați, o bună parte vor deveni șomeri sau vor trebui să își caute alte locuri de muncă mai bine plătite. Pe de altă parte îngreunează activitatea firmelor pentru că foarte multe firme dând dovadă de flexibilitate și de fructificarea oportunităților de piața muncii au angajat personal part-time pentru atât ai nevoie”.

Cele mai mari șanse sunt ca angajatul să treacă la munca la negru. Adică să rezilieze contractul pe 2-4 ore pe care îl avea și să muncească la negru. Astfel, statul nu va mai primi taxele pe aceste ore lucrate.

Din experiență, soluția este fuga spre negru, dacă putem să o definim în felul acesta, spre angajarea la negru sau cel mult, angajarea la gri. Dar acum datorită faptului că  angajezi personalul pe două ore sau pe opt ore tot îi plătești impozitul maximal nu mai ai ce să fugi la gri și atunci credința noastră sau discuțiile pe care le-am avut până acum este că foarte mulți vor disponibiliza și vor încerca să își acopere altfel aceste necesități„, a completat Paul Butnariu.

Statul a introdus aceste prevederi cu scopul de a aduce mai mulți bani la buget.