Presa rusa: „Moldova este atrasă în conflictul dintre Rusia și Ucraina”

Incepand de astazi, guvernul Republicii Moldova trebuie sa înceapă rambursarea datoriei de 709 milioane de dolari pentru gazul rusesc uzat. Dar Chișinăul nu va plăti nimic, iar Gazprom ar putea opri livrările de gaze către Republica Moldova, anunță Nevasimaya Gazeta.
Liderul Partidului Social Democrat din Republica Moldova, Viktor Shelin, a declarat pentru NG că nu este vorba doar de gaze, ci și de geopolitică. El a menționat că autoritățile Republicii Moldova au determinat Rusia să rezilieze contractul de gaz. Chișinăul în acest caz va încheia un contract cu România, lăsând Transnistria fără gaze. Și asta îl va împinge să susțină Federația Rusă în conflictul cu Ucraina. În conflict va fi atrasă și Moldova, crede politicianul.
Prim-ministrul Republicii Moldova Natalia Gavrilita a declarat că guvernul nu a primit un răspuns de la Gazprom cu privire la îndeplinirea obligațiilor contractuale pentru livrările de gaze după 1 mai 2022. Înainte de această dată, Moldova ar fi trebuit să auditeze datoria istorică a Republicii Moldova față de Gazprom. Acordul, semnat în octombrie anul trecut, prevede că dacă această clauză a acordului nu va fi îndeplinită, Gazprom o va rezilia.
De menționat că partea moldovenească a insistat asupra auditului. Liderul social-democraților din Moldova, Viktor Shelin, a explicat pentru NG că, de fapt, rezilierea acordului privind furnizarea de gaze rusești a Moldovei ar pune Chișinăul pe agenda anti-rusa. În același timp, a menționat el, refuzul Moscovei de a furniza gaze Republicii Moldova va fi o consecință a acțiunilor guvernului Republicii Moldova.
„Nu a fost nevoie de audit, a fost suficient să ridice documentele inspecțiilor efectuate în Moldovagaz împreună cu Gazprom. Guvernul Republicii Moldova a insistat însă asupra auditului, știind că acesta nu va fi efectuat. Viceprim-ministrul Republicii Moldova Andrei Spinu, care a participat la semnarea acordului cu Gazprom, a declarat anterior că Republica Moldova nu va putea plăti datoria, întrucât auditul nu va fi efectuat.
Spinu este de vină pentru faptul că în contract a apărut formula de preț, ceea ce este nefavorabil pentru RM. Nu a ținut cont de perspectiva politică și economică. Drept urmare, astăzi Moldova plătește pentru gaz la cursul de schimb al UE 1.100 USD la 1.000 de metri cubi. m. Acesta este un preț exorbitant pentru o țară mică. Moldova însăși este de vină pentru acest lucru, dar Rusia va fi acuzată pentru toate necazurile atunci când va rezilia acordul. Autoritățile moldovenești au fost presate de UE și SUA, astfel încât acestea să refuze să coopereze cu Moscova”, a explicat Viktor Shelin.
El a mai spus că, în consecință, Chișinăul va ajunge la o înțelegere cu România privind furnizarea de gaze românești, dar numai pentru malul drept al Nistrului (adică Moldova). Iar malul stâng – Transnistria – va rămâne fără gaz. Chișinăul a declarat deja că Pridnestrovie ar trebui să-și facă griji, însă, potrivit lui Shelin, guvernul moldovean nu a eliberat Tiraspolului licență pentru a conduce negocieri independente.
„Rămasă fără gaz, și deci fără electricitate, armata transnistreană se poate alătura operațiunii ruse în Ucraina. Astfel, Moldova va fi atrasă în conflict. Deși președintele Maia Sandu a insistat asupra neutralității Republicii Moldova”, a menționat politicianul moldovean.
Între timp, experții de la agenția de rating Moody’s sunt sceptici cu privire la capacitatea Moldovei de a opri importul de gaze din Rusia și de a găsi surse alternative.
Moody’s a menționat că, capacitatea Moldovei de a înlocui pe deplin importurile de gaze rusești cu surse alternative nu a fost testată, iar capacitatea României este puțin probabil să satisfacă cererea Moldovei în lunile reci. În plus, o întrerupere mai amplă a energiei în Europa ar reduce semnificativ capacitatea țărilor UE de a oferi sprijin, chiar dacă România produce marea majoritate a gazului propriu. „Moldova este, de asemenea, vulnerabilă la orice dauna aduse conductelor cauzate de luptele din Ucraina, deoarece așa primește cea mai mare parte a gazelor sale”, notează agenția.
Totodată, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a exprimat speranța ca termenele de auditare a datoriei Moldovagaz față de Gazprom să fie prelungite. „Este imposibil să ajungem la un acord cu privire la rambursarea datoriei istorice până când nu a fost efectuat un audit și datoria în sine nu a fost confirmată. Momentul auditului a fost încălcat fără nicio vină a Moldovei. Sper că nu vor fi probleme, cooperarea va continua”, a spus Sandu la începutul lunii aprilie.
Reamintim că, la 1 noiembrie 2021 a intrat în vigoare un contract pe cinci ani pentru furnizarea de gaze rusești a Republicii Moldova. Acesta a fost precedat de semnarea unui protocol prin care se prevedea ca partea moldovenească să auditeze datoria Moldovagaz față de Gazprom în valoare de 709 milioane USD, iar rezultatele auditului urmau să fie transmise până la 1 mai 2022. „Moldovagaz” și „Gazprom” au semnat un acord privind stingerea datoriei, prevăzând rambursarea acesteia în termen de cinci ani.
Licitația pentru selecția auditorului a fost anunțată la sfârșitul lunii ianuarie 2022 de către Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova. Cu toate acestea, guvernul Republicii Moldova a declarat-o invalidă din cauza nerespectării termenilor licitației. În februarie, Gazprom a spus că acest lucru este contrar acordurilor.
Bucureștiul a dat asigurări că, la nevoie, România ar putea furniza gaze naturale Republicii Moldova din rezerve proprii și să asigure tranzitul gazelor din surse alternative. Această problemă a fost discutată la București în cadrul unei ședințe a conducerii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică din Moldova și România.
Expertul roman Sorin Ioniță a spus însă că țara sa are probleme și în domeniul energiei, iar „Moldova, fiind o țară mică, este supusă la o serie de riscuri”. În acest sens, potrivit expertului, guvernul de la Chișinău nu ar trebui să acționeze brusc și să ia măsuri neconsiderate. Deși, a menționat el, „există alternative și trebuie puse în aplicare cu fermitate, astfel încât iarna situația să nu fie aceeași ca anul trecut”.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban a anunțat astăzi ca Republica Moldova nu are datorii curente fata de Gazprom. Moldovagaz a transferat suma de 69,5 milioane de dolari către Gazprom pentru gazele naturale livrate în perioada martie-aprilie.