Presa maghiara: “România traversează cea mai gravă criză politică din 1989!”

Un expert al Institutului Maghiar de Afaceri Externe consideră că anularea alegerilor din decembrie și actuala excludere a lui Calin Georgescu sunt decizii iresponsabile și foarte dăunătoare care au prejudiciat democrația românească.
Intr-un interviu acordat publicatiei Hirado, Zsolt Pászkán, expert în România la Institutul Maghiar de Afaceri Externe sustine ca, au trecut aproape patru luni de când Curtea Constituțională a anulat alegerile pe baza unor documente de calitate destul de proastă. Acesta l-a numit pe Calin Georgescu un sarlatan politic.
„Succesul nu i se datorează lui, nici unui program rezultat din munca intelectuală. Motivul popularității sale este mai mult frustrarea față de mainstream, care este prezent atât în rândul alegătorilor săi din România, cât și, paradoxal, în rândul comunităților de origine română care trăiesc în diaspora. Această frustrare este forța unificatoare a acestei societăți foarte eterogene, de aproximativ 2,3 milioane de alegători, care au votat pentru el la alegerile prezidențiale din decembrie. Același lucru este valabil și pentru alegătorii AUR sau alegătorii Partidului Dianei Sosoacă și Partidului Tinerilor (POT). Deci nu căutau un fel de model de organizare economică sau socială, ci mai degrabă o expresie a acestei frustrări”, a precizat Zsolt Pászkán.
„Partidele mainstream nu au abordat cât de mult au contribuit la această frustrare – de exemplu, cu jocurile lor politice. Până la urmă, știm acum că Partidul Național Liberal (PNL) a finanțat parțial campania lui Călin Georgescu, contribuind astfel la succesul acestuia…De aceea ei cred că eliminarea diverșilor candidați – nu neapărat într-un mod democratic, și de fapt într-un mod care pare din ce în ce mai puțin democratic – va rezolva problema”, a mai precizat expertul.
Zsolt Pászkán mai considera ca nu era de competenta BEC sa decida eliminarea anumitor candidati, CCR avand atributii stricte asupra constitutionalitatii candidaturilor.