Presa germană după alegerile din România: “Nicușor Dan preia o țară în care nemulțumirea și ura crescândă față de clasa politică au creat falii adânci!”

Alegerile prezidentiale din Romania au fost analizate cu atentie de presa din Germania. Scrutinul prezidențial românesc este un eșec răsunător inclusiv pentru Viktor Orban, premierul Ungariei, după cum remarcă “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

“Orban, care a luat partea națională a George Simion în campania electorală, a văzut în acesta un aliat pentru politica sa pro-rusă de veto în UE. Însă planul său a eșuat , nu în ultimul rând grație minorității maghiare din România, care a votat aproape în bloc pentru Dan”.

Potrivit influentului cotidian german, principala lecție a alegerilor prezidențiale din România este că marșul candidaților populiști și naționali în Uniunea Europeană nu este de neoprit.

FAZ noteaza, “că inclusiv forțele politice înclinate să critice un aspect sau altul al funcționării UE, fără a renunța să creeze această soluție optimă pentru cetățenii europeni, pot încă să câștige alegeri”.

“Domnul Dan este orice, numai tribun al poporului nu. Iată un om care nu poate și nu vrea să renunțe la originea sale de matematician pasionat și a venite la Cotroceni întărește tabăra liberală și pro-europeană din România în ansamblu”, scrie FAZ, într-o amplă analiză dedicată alegerilor prezidențiale.

De asemenea observă că, succesul lui Dan consolidează inclusiv poziția unui politician de origine germană, Dominic Fritz, primarul Timișoarei și președinte interimar al partidului reformist USR, fondat de Dan.

„Fritz a fost unul dintre artizanii înlăturării fostei președinte a USR, Elena Lasconi , care dorea să devină președintă, dar care a fost considerată lipsită de șanse”, notează publicația amintită.

“Die Welt” amintește cititorilor săi că alegătorii români au oprit în ultima clipă candidatul de extremă dreaptă în alegerile repetate. Însă și noul președinte ales, Nicușor Dan, este un om anti-sistem.

“Era cât se poate de limpede că Simion ar fi fost președintele preferat de Kremlin. Simion afirmă în mod oficial că Rusia are o amenințare pentru România, iar în politica externă se prezinta ca un susținător al NATO și al UE, dar pozițiile sale sunt adesea pro-ruse Ucraina . Din acest motiv, acuzându-l de tentative de stat, Republica Moldova nu vrea să destabilizeze. în niciuna dintre aceste țări”, scrie “Welt”.

“Țara scapă de virajul spre dreapta, dar nu și de criză de încredere politică. Niciun reprezentant al partidelor tradiționale de guvernare nu a reușit să acceadă în turul doi. Victoria candidatului proeuropean este o veste bună pentru Bruxelles și pentru alte capitale europene. Însă cauzele ascensiunii extreme drepte în România persistă. Pentru a recâștiga încrederea alegătorilor, președintele și premierul sunt presați să livreze rezultate palpabile. Să facă reforme, să combată corupția. În caz contrar victoria lui Dan va fi un simplu moment de respiro”, noteaza publicatia.

“Süddeutsche Zeitung” se aplecă asupra motivelor pentru care Nicușor Dan, candidat independent, a reușit să ajungă președintele României.

Edilul capitalei, Nicușor Dan matematician, datorează victoria electorală mai multor factori, scrie SZ.

“Pe de o parte, el a reușit să transmită oamenilor sentimentul că au făcut o alegere decisivă. Acest lucru a adus la urnele persoane care nu vor vota în primul tur, iar prezența la vot a fost de 65%, cea mai ridicată din ultimele decenii. Pe de altă parte, domnul Dan a beneficiat de ajutorul multor susținatori importanți, numeroși compatrioți, care au și pașaport românesc, să voteze pentru pro-europeanul Dan iar moldovenii au ascultat de glasul lui”, analizează SZ.

Simion a fost în frunte doar în rândul diasporei din Europa de Vest. Românii din străinătate, care trăiesc mai ales în Germania, Italia și Spania și lucrează adesea ca forță de muncă ieftină în domeniul îngrijirii sau al agriculturii, l-au urmat pe Simion, care le-a promis că le oferă locuri de muncă bune în propria țară, mai notează “Süddeutsche”.

“Spiegel” propune un exercitiu de imaginație pe care, la o zi după istoricul tur doi de scrutin, puțină lume mai este dispus să-i dea curs.

“Să ne imaginăm ce ar fi însemnat pentru România un președinte precum George Simion, care l-a prezentat pe Donald Trump drept modelul său și care, nu demult, i-a reproșat președintelui francez 
Emmanuel Macron ‘tendințele dictatoriale’. S-a trezit întregul continent dupa declarația lui Simion”
, noteaza publicatia.

“Nicușor Dan preia o țară în care nemulțumirea și ura crescând față de clasa politică au creat falii adânci și pe care președintele va trebui să o pacifice. În plus, o treime din populație trăiește la limită sărăciei. bugetar din UE”, mai mentioneaza Spiegel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *