Presa din Ucraina ne ia peste picior, după incidentul cu rachetele rusești: „România ar avea nevoie de un consult oftalmologic”

img - 2023-02-12T095327.576

Ucraina insistă că două rachete ruseşti au survolat România. Deşi, în cor, Ministerul Apărării Naţionale, NATO şi Statele Unite dezmint asta. Presa din Ucraina ironizează România, despre care spune că are nevoie de ochelari şi acuză NATO că se teme de un război cu Rusia şi de aceea nu vrea să admită că spaţiul aerian al Alianţei a fost încălcat de aeronave de luptă ale Moscovei. Disputa ar putea fi tranşată de Joe Biden, care pe 20 februarie vine în Polonia, unde se va întâlni cu liderii ai statelor de pe flancul estic. 

Explicaţiile venite de la NATO şi de la Departamentul de Stat al SUA nu îi conving pe oficialii de la Kiev: susţin în continuare că două rachete ale ruşilor au trecut ieri prin spaţiul aerian al României. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei prezintă chiar şi o hartă cu punctele prin care cele două Kalibr ar fi pătruns pe teritoriul nostru: una în est, în apropiere de Galaţi, cealaltă prin nord est, în apropierea oraşului Darabani. 

NATO, prin purtătoarea de cuvânt Oana Lungescu, susţine poziţia României, iar din Statele Unite, reprezentanţii Departamentului de Stat afirmă că nu există niciun indiciu că România ar fi fost ameninţată militar

Presa de la Kiev susţine că Alianţa nu vrea să admită că i s-a încălcat spaţiul aerian pentru că se teme de Rusia. Şi ne iau peste picior, spunând că „România ar avea nevoie de un consult oftalmologic”, dacă nu a văzut racheta ruşilor. 

În timpul nopţii, armata rusă a bombardat Insula Şerpilor aflată la doar 45 de km de ţărmul României. Şi o dronă maritimă de suprafaţă, cu încărcătură explozivă, a intrat în podul Zatoka din regiunea Odesa. Autorităţile spun însă că daunele sunt minore, iar podul este în continuare utilizabil.