Preoti premiati de Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Sharing is caring!

Au reușit să ridice biserici, deși au cunoscut și simțit pe propria piele răzbunarea regimului comunist. Au rămas fideli credintei ortodoxe, chiar daca asta a însemnat să fie persecutați in permanenta. Acum, după 30 de ani de la revoluție, 17 preoți din judetul iasi, care au zidit biserici, au primit Crucea Moldava, cea mai înaltă distincție oferita de biserica ortodoxa. Premiile au fost oferite după liturghia oficiată în fața mitropoliei Moldovei și Bucovinei, de la Iași.

17 preoți din judetul Iași, care au reușit să clădească biserici, in perioada comunistă, au fost premiați de IPS Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Pentru meritele lor, părinții au primit Crucea Moldava, cea mai înaltă distincție oferita de biserica ortodoxa romana.

Constantin Capsa – preot parohia Sarata: “Pana acum am zidit 4 biserici, in 1976 la Totoesti, in 1983 la Aramoaia comuna Tupilati, in 2000 in Craiova la Spitalul nr. 1 si din 1990 pana in 1994 la Sarata in Piatra Neamt”.  

 Petru Apostol – preot Parohia “Petru si Pavel” Tg. Frumos: “In anul 1984 am ajuns preot la Strunga si acolo nu exista biserica deloc. Cu credinciosii impreuna din 1984 pana in 1987 am facut o biserica din temelie ridicata la initiative Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist prin stramutarea schitului Vladiceni, pe atunci era parasit. In 1987 a fost sfintita, pe 23 august cum era pe atunci”.  

Premierea a fost făcută dupa liturghia oficiată în aceasta dimineață, slujba la care au luat parte 30 de mii de oameni.

Constantin Sturzu, Purt de cuv. Mitropolia Moldovei si Bucovinei: “Suntem coplesiti de numarul foarte mare de pelerini. Pentru noi ca organizatori este un lucru extrem de imbucurator. Stiam ca vor veni mai multi pelerine decat in alti ani fiindca vremea se anunta prielnica, era sfarsit de saptamana dar sincer nu ne asteptam sa vina atat de multa lume in conditiile in care ei stiau foarte bine ca se poate sta la coada 18-20 ore chiar si 24 ore daca se merge in ritmul acesta”.   

La Iași, pelerinajul continua și marți, iar raclă cu moaștele Sf Parascheva va fi dusă înapoi în mitropolie după ce și ultimul pelerin se va închina. Astazi, pina la orele amiezii, pe sub baldachinul de flori au trecut peste 150 de mii de oameni, care s.au inchinat. Alți aproximativ 65 de mii de perini sunt inca la rând, care se întinde pe o distanță mai mare de 5 km.

 

shares