Premierul României și Marcel Ciolacu, vizită oficială în Coreea de Sud / Nicolae Ciucă: „Suntem deschiși să analizăm posibilitățile unei cooperări tripartite România-Republica Coreea-SUA în domeniul energiei nucleare”

YjFjZDVjMzQ1NjFmMmVlMmZhZTEwMzkyN2IyNDI1.thumb

Premierul României, Nicolae Ciucă, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au avut o întâlnire cu președintele Adunării Naționale din Coreea de Sud, Kim Jin-pyo.

UPDATE 2: Nicolae Ciucă, întrevedere cu omologul său din Republica Coreea, Han Duck-soo

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut miercuri, la Seul, o întrevedere cu omologul său sud-coreean, Han Duck-soo, în contextul vizitei oficiale pe care o face în Republica Coreea împreună cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și cu o delegație guvernamentală și parlamentară.

„Consolidarea cooperării noastre bilaterale este cu atât mai semnificativă având în vedere contextul geopolitic și economic marcat de provocări multiple, dar și de oportunități importante. Este necesar să oferim un nou impuls pentru atingerea obiectivelor Parteneriatului nostru Strategic, singurul pe care România îl are cu o țară asiatică. Sperăm să celebrăm în cursul anului viitor 15 ani de colaborare în cadrul Parteneriatului Strategic prin vizita în România a omologului meu sud-coreean, domnul prim-ministru Han Duck-soo, și prin noi proiecte care să relanseze cooperarea noastră în plan politic, economic și sectorial”, a afirmat premierul României.

O componentă importantă a discuțiilor a vizat colaborarea economică, în contextul în care volumul schimburilor comerciale a depășit cifra de un miliard de dolari în anul 2021. Șeful Executivului a apreciat acest semnal încurajator și a subliniat potențialul de dezvoltare a componentei economice bilaterale.

Susținem creșterea investițiilor greenfield și suntem foarte interesați de consolidarea cooperării în domeniile energiei verzi, a tehnologiilor digitale, precum și a legăturile dintre IMM-urile din țările noastre, a adăugat prim-ministrul Ciucă.

„Suntem deschiși să analizăm posibilitățile unei cooperări tripartite România-Republica Coreea-SUA în domeniul energiei nucleare și încurajăm participarea investitorilor sud-coreeni la proiecte precum cel al reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) și în investițiile de la Cernavodă”, a menționat prim-ministrul Ciucă.

Șeful Executivului a punctat, de asemenea, faptul că România oferă o gamă diversificată de posibilități de investiții, fiind una dintre cele mai dinamice și mai competitive economii ale Uniunii Europene, în pofida consecințelor pandemiei de COVID-19 și ale războiului din apropierea granițelor noastre, rata de creștere a economiei românești, în 2022, rămâne una peste așteptări.

De asemenea, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a mulțumit omologului său pentru sprijinul acordat de Republica Coreea în ceea ce privește candidatura României la OCDE și a menționat că țara noastră va miza în continuare pe acest sprijin.

Cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii privind cooperarea bilaterală în domeniile educației, apărării, precum și despre gestionarea situației generate de agresiunea rusă din Ucraina, securitatea din regiune, cooperarea între NATO și Republica Coreea, pe toate dimensiunile relevante.