Premierul Olandei, Mark Rutte a anuntat ca renunta la politica din luna noiembrie

Premierul olandez Mark Rutte a declarat luni că va părăsi politica după următoarele alegeri, în urma prăbușirii guvernului său vinerea trecută. „Duminică am decis că nu voi fi disponibil ca lider al VVD la următoarele alegeri”, a declarat Rutte în parlamentul olandez.

După prăbușirea cabinetului de la sfârșitul săptămânii trecute, Rutte a declarat că încă mai are „energia și ideile” necesare pentru a continua, dar în acest weekend a decis să pună capăt celor 17 ani de când conduce Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD). „Fac acest lucru cu sentimente amestecate, cu emoții”, a spus el. „Iubesc mult echipa. Dar mi se pare corect”.

Fiind unul dintre liderii veterani ai Europei, Rutte a fost asociat cu o serie de posturi de conducere în afara Olandei, inclusiv la NATO și UE. Dar Rutte a declarat luni că nu este interesat de un post de conducere internațional.

Rutte va rămâne în funcția de prim-ministru interimar până la alegerile din noiembrie. El a declarat că „reținerea este potrivită” pentru administrația demisionară atunci când vine vorba de noi politici și legislație. „Dar există întotdeauna probleme urgente care necesită decizii acum”, a spus Rutte, precizând războiul din Ucraina, sprijinirea victimelor cutremurelor din orașul Groningen și un scandal privind ajutoarele guvernamentale pentru îngrijirea copiilor.

În prezent, premierul demisionar predă studii sociale o dată pe săptămână la o școală locală din Haga. „Poate că voi face asta pentru câteva zile”, a adăugat Rutte.

Rutte, care conduce Olanda din 2010, este cel mai longeviv prim-ministru cu cel mai mult timp în funcție, dupa ce a condus patru coalitii diferite.

Mandatul său de 13 ani la putere i-a adus porecla „Teflon Mark”, pentru capacitatea sa de a trece cu bine peste crizele politice – inclusiv un scandal privind subvențiile pentru îngrijirea copiilor, care l-a determinat să demisioneze pentru scurt timp în ianuarie 2021, pentru a reveni la putere două luni mai târziu, după ce partidul său VVD a terminat pe primul loc în alegerile naționale.

Guvernul său de coaliție s-a prăbușit vineri seara, după ce partidele aflate la putere nu au reușit să ajungă la un acord asupra unei noi politici de azil.

Partidul VVD al lui Rutte a vrut să limiteze reuniunile familiale pentru solicitanții de azil care fug din zonele de război, dar s-a lovit de opoziția partidului ChristenUnie, cel mai mic membru al coaliției de patru partide, care a declarat că nu este dispus să despartă familii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *