Premierul Olandei cere tarilor din UE sa reformeze politicile nationale ca industria europeana sa nu fie distrusa de companiile americane

mark rutte

Nu injectați bani noi în Uniunea Europeană, ci doar reformați politicile naționale, afirmă premierul olandez Mark Rutte.

Acesta este cel mai bun mod de a preveni ca industria UE să fie distrusă de companiile americane în cadrul noului sistem de subvenții ecologice de la Washington, a declarat Rutte marți, în fața unui grup de jurnaliști la biroul ambasadei Olandei la UE din Bruxelles.

„Sunt atât de mulți bani în acest moment în sistem”, a declarat Rutte la scurt timp după ce s-a întâlnit cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu premierul belgian Alexander De Croo. El a pledat, de asemenea, pentru reforme mai profunde, subliniind modul în care unele țări europene cheltuiesc atât de mult pentru sistemele lor de pensii – „toți banii pe care nu îi poți cheltui pentru inovare și tehnologie verde”.

Rutte este deseori considerat liderul cheie al unui grup de țări europene, format din națiuni conservatoare din punct de vedere fiscal, cu mentalități similare. Grupul, din care mai fac parte Danemarca și Suedia, a fost reticent în a crește contribuțiile naționale la visteria UE – cel puțin până când pandemia de coronavirus i-a forțat să ajusteze parțial această linie.

Discuția dintre factorii de decizie din UE cu privire la modul în care poate fi menținută baza industrială a blocului comunitar are loc înaintea unei reuniuni a liderilor UE de luna viitoare, în timp ce SUA se pregătește să implementeze o schemă de subvenții industriale în valoare de 369 de miliarde de dolari pentru a sprijini industriile ecologice în cadrul așa-numitei Inflation Reduction Act.

Legislația americană a stârnit temeri cu privire la consecințele asupra industriei europene și a provocat apeluri de revizuire a normelor privind ajutoarele de stat. O altă preocupare este că astfel de subvenții pun în pericol piața unică a UE, conferind un avantaj exagerat țărilor cu o capacitate fiscală mai mare, cum ar fi Germania, care au mai mult spațiu de manevră financiară.

Rutte, care s-a aflat recent la Washington pentru a-l vizita pe președintele american Joe Biden, a declarat: „Există o serie de consecințe ale acestei legi de reducere a inflației (IRA) – dar neintenționate”. IRA „ne obligă să ne gândim la modul în care ne organizăm” pentru a rămâne competitivi, a adăugat el.

Pe de o parte, el consideră că încercările SUA de a îndeplini obiectivele climatice reprezintă o evoluție pozitivă. Pe de altă parte, a subliniat riscurile legate de existența unor condiții de concurență echitabile, cum ar fi în cazul mobilității electrice. „Companiile ar putea transfera investițiile din UE în SUA”, a spus el, reluând o temere mult repetată.

Dar subvențiile UE ar trebui să rămână neschimbate, a susținut Rutte. În ceea ce privește apelurile de adaptare la IRA prin modificarea normelor UE privind ajutoarele, el a recunoscut: „Pot accepta unele schimbări, atâta timp cât acestea sunt limitate”.

Rutte și-a exprimat clar convingerea că nu ar trebui să fie puși pe masă bani noi din partea UE. „Adică, nu granturi, dar nici măcar împrumuturi”, a spus el. „Există încă atât de multe în jur” – de exemplu, împrumuturi în cadrul Facilității de redresare și de reziliență, piesa centrală a planului de redresare în caz de pandemie al UE.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)