Premierul Florin Câțu anuntă ca legea consumatorului vulnerabil ar putea intra în vigoare la începutul anului 2022

florin citu

Prim-ministrul României a declarat, astăzi, că va accelera aprobarea proiectului de lege privind consumatorul vulnerabil. Aceasta ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022, cu 9 luni mai devreme decât prevede proiectul actual.

Florin Câțu, prim-ministrul României: „Consumatorul vulnerabil. I-am cerut ministrului Energiei să vină cu o soluție și vom avea o soluție de a finanța și de aproba mai repede consumatorul vulnerabil, pentru că aceste companii (din energie, n.e.) au profituri mai mari decât au avut până acum și putem acolo să transferăm. Trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022, deci trebuie aprobat cât mai rapid”

A menționat că se va întâlni cu reprezentanții autorităților și companiilor din energie (ANRE, ministrul Energiei, Consiliul Concurenței, OPCOM, Transelectrica) pentru a înțelege ce se întâmplă cu creșterea prețurilor la energie electrică și gaze. Acesta vrea să se asigure că există piața concurențială, întrucât piața de energie a fost complet liberalizată, lucru care a dus la o serie de scumpiri.

În Parlament există un proiect de lege care stabilește măsuri de protecţie socială pentru consumatorul de energie vulnerabil, care ar urma să se aplice începând cu septembrie 2022 pentru iarna 2022-2023. Ministrul Energiei spunea anterior că vrea să devanseze acest termen, în aşa fel încât consumatorii vulnerabili să poată fi sprijiniţi financiar la plata facturilor începând cu iarna acestui an, nu din anul 2022.

sursă: economedia