Premierul britanic anunță un pachet militar de 60 milioane de dolari pentru Ucraina

Chancellor-of-the-Exchequer-Rishi-Sunak-2022

Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat un pachet de apărare aeriană de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina în timpul primei sale vizite la Kiev, sâmbătă, potrivit Downing Street, citat de CNN.

În timpul întâlnirii sale cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Sunak a confirmat că „Marea Britanie va oferi un nou pachet major de apărare aeriană pentru a ajuta la protejarea civililor ucraineni și a infrastructurii naționale critice de un baraj intens de lovituri rusești”, potrivit unui comunicat de presă al Downing Street.

„Pachetul de ajutor pentru apărare, în valoare de 50 de milioane de lire sterline, cuprinde 125 de tunuri antiaeriene și tehnologie pentru a contracara dronele kamikaze furnizate de Iran, inclusiv zeci de radare și capacități de război electronic antidronă”, se precizează în comunicat.

În timpul vizitei sale surpriză în capitala ucraineană, Sunak a depus flori la un memorial pentru morții de război din Ucraina și a aprins o lumânare la un memorial pentru victimele Holodomor din anii 1930, potrivit comunicatului.

Premierul s-a întâlnit, de asemenea, cu primii respondenți ucraineni care au povestit „munca lor chinuitoare” de salvare a supraviețuitorilor din dărâmături și de combatere a incendiilor provocate de atacurile aeriene rusești.

„Este profund recunoscător să mă aflu astăzi la Kiev și să am ocazia de a-i întâlni pe cei care fac atât de multe și plătesc un preț atât de mare pentru a apăra principiile suveranității și democrației”, a declarat Sunak, potrivit comunicatului.

El și-a exprimat mândria că Marea Britanie „a fost alături de Ucraina încă de la început”, afirmând că vizita sa a însemnat angajamentul Marii Britanii de a „continua să fie alături de Ucraina, pentru a pune capăt acestui război și pentru a oferi o pace”.

În plus față de pachetul de apărare aeriană, Sunak s-a angajat, de asemenea, să finanțeze cu 14 milioane de dolari (12 milioane de lire sterline) acțiunile Programului Alimentar Mondial în Ucraina, precum și cu 5 milioane de dolari (4 milioane de lire sterline) programul Organizației Internaționale pentru Migrație în Ucraina.