Premiera spectacol Don Pasquale la Opera din Iasi

opera

Opera Nationala Romana din Iasi a organizat o conferinta de presa in cadrul careia au fost prezentate informatii legate de premiera spectacolului ”Don Pasquale”, de Gaetano Donizetti, care va avea loc miercuri, de la ora 18:30.

La eveniment au participat prof. univ. dr. Florin Daniel Şandru, manager interimar al Operei Naţionale Române Iaşi, tenorul Andrei Fermeșanu, coordonator artistic al Operei ieșene, dirijorul David Crescenzi, regizorul Victor Zaharia și soprana Cristina Grigoraș.

David Crescenzi, dirijor: „Dificultatea acestei opere, e sigur textul italian, pentru că se pronunță mai repede și încă pentru un interpet italian e mai greu, dar avem de lucrat mult. Eu am o satisfacție mare pentru că am obținut rezultatul cu soliștii, un rezultat minunat”.

Victor Zaharia, regizor: „Este un spectacol foarte comic și foarte vesel,  neașteptat  de echilibrat și de simetric din punct de vedere din punct de vedere muzical. Atunci când am început să explorez profunzimile lui, mi-am dat seama că, după prima ascultare recunoșteam, toate părtile  și nu mai reușeam să le mai uit de plăcute și de interesante sunt. Mi-am adus aminte din punctul acesta de vedere, de nunta lui Figaro, lui Mozart și este atât de bine realizată compoziția”.

Cristina Grigoraș, soprana: „Aș vrea să cred că punerea în scenă redată de Victor Zaharia, ne ajută și în nici un caz nu o consider ca o dificultate. cum am spus, de fiecare dată când simțeam ceva că ne îngreunează în redarea muzicală, Victor imediat a schimbat, a adaptat încât să ne simțim confortabil noi ca interpreți, ceea ce este fantastic pentru noi”.

Această premieră este considerată o dramă, pentru că are momente reale de tristețe și de nostalgie, înrămate într-un context comic.

Andrei Fermeșanu, coordonator artistic Operă: „Această premieră ”Don Pasquale” vine după 15 ani. Este un lucru foarte bine venit pentru că pe repertoriul de operă buffa nu stăm grozav, sperăm cu această producție să fi găsit o cutie a pandorei și să îmbogățim constant repertoriul operei pe acest segment”.

Luna viitoare, la final de stagiune, opera Națională Iași va semna un parteneriat și cu Opera din Chișinău.