Premiera nationala la Spitalul Parhon

Sharing is caring!

Premiera nationala la Spitalul Parhon din Iasi! O tanara a primit un rinichi nou, dupa o procedura facuta cu aparatul de plasmafereza. Mai exact, au fost distrusi anticorpii din sangele pacientei, pentru ca organismul ei sa recunoasca si sa accepte un organ nou.  Transplantul de rinichi a durat mai bine de patru ore, iar donatorul a fost chiar mama tinetei paciente.

La 24 pe ani, Ina si-a petrecut ziua de nastere in spitalul I. C. Parhon din Iasi. A fost cea mai frumoasa aniversare, pentru ca avea sa primeasca sansa la o noua viata.

Dupa tratamente indelungate, in care anticorpii i-au fost distrusi si cu o imunitate aproape de zero, pacienta a intrat in sala de operatie. Dupa patru ore, timp in care o echipa complexa de medici a roit in jurul ei, s-a trezit un rinichi donat de propria mama. Acum, tanara se recupereaza si isi face deja planuri de viata.

Ina Turcan, pacienta: “Doctorii si-au pus intrebarea ca este o problema a mea, in sangele meu, mi-au spus sa astept putin, sa fac plasmafereza si ca se rezolva si sa incercam din nou. Nu ma asteptam sa se rezolve atat de repede si cand m-au sunat cu cateva zile inainte de ziua mea, sa vin in spital, am zis ca nu imi pasa de ziua mea si da, anul acesta mi-am sarbatorit ziua in spital. Am asteptat o perioada si asta a fost cel mai greu, asteptarea plasmaferezei a fost cea mai grea. In rest, tratamentul a fost foarte bun, mi-a scazut putin si creatinina, nu mai aveam migrena. Pentru familia mea a fost un soc foarte mare, sora mea are cardiostimulator, si a fost un alt soc pentru ei ca un alt copil este bolnav“.

Aparatul de plasmafereza a fost utilizat pentru reducerea inunitatii din corpul pacientei. Este vorba despre o procedura facuta in premiera nationala, spun medicii din Iasi. Un asfel de aparat face diferenta intre viata si moarte, sustin specialistii in nefrologie, de la spitalul Parhon.

Conf. dr. Ionut Nistor, medic nefrolog Spital I. C. Parhon: “Aparatul de plasmafereza reuseste sa inlocuiasca plasma pacientului si sa elimine din plasma pacientului, anticorpii. Anticorpii sunt acele elemente din sangele nostru, care ne ajuta sa ne aparam de infectii si de ce este strain. Din pacate, toti acesti anticorpi ajuta, atunci cand vorbim de o infectie, dar nu sunt de ajutor atunci cand e vorba de transplant. Ei vor incerca sa respinga organul transplantat. In anumite situatii, este nevoie sa indepartezi acesti anticorpi. Aparatul reuseste, printr-o centrifugare, sa indeparteze aceste particule din sangele pacientului, dupa care se auaga plasma proaspata si pacientul este pregatit pentru transplant”.

Interventia facuta in premiera nationala la spitalul I. C. Parhon din Iasi deschide posibilitatea redicerii incompatibilitatii dintre donator si pacientul aflat pe lista de asteptare.

Prof. dr. Adrian Covic, medic primar nefrolog Spital I. C Parhon: ‘Am initiat un program intensiv de dialize speciale, de plasmafereza, o data la 2-3 zile, in numar de patru, care au indepartat toti anticorpii preformati si care a fi putut duce la respingerea acuta a rinichiului. A fost initiat un tratament special de imunosupresie, de reducere a imunitatii inainte de transplant. Am avut, nu va ascund lucrul asta, inima cat un purice, au fost toat masurile luate, nu au aparut infectii intraspitalicesti, nu au aparut riscuri post operatorii, transplantul s-a desfasurat cu bine“.

Tanara pacienta va fi externata in doar cateva zile. Recuperarea va fi una indelungata, dar cu un program special si un regim alimentar bine pus la punct, sansele la o viata indelungata cresc, spun medicii nefrologi.Intre timp, peste 500 de oameni, din intreaga Moldova, inca asteapta un rinichi nou.

Timpul de asteptare variaza de la cateva luni la cel putin 15 ani. La Iasi, numarul pacientilor care au nevoie de un transplant de rinichi creste de la an la an cu 50 de cazuri. In Romania, sunt peste 13 mii de pacienti care fac dializa, iar mai bine de jumatate dintre acestia au nevoie urgenta si de transplant.

shares