Premieră medicală la Iași, două transplanturi renale simultan

Operatie

Premiera pentru lumea medicală din Iași. Chirurgii de la Spitalul Parhon au realizat doua transplanturi renale simultan, la pacienți diagnosticați cu hepatită c. Ambii rinichi au fost prelevați de la un bărbat aflat în moarte cerebrală, diagnosticat cu același virus al sângelui. In astfel de cazuri, personalul medical aflat în sala de operatie trebuie sa fie extrem de atent, pentru a nu se înțepa și apoi infesta cu virusul hepatic c. Spitalul din Iași a fost singurul din tara care a vrut sa opereze pacienți diagnosticați cu virusul c.

După 24 de ani de dializa, timp in care spitalul i-a devenit casă, un pacient din Onești a primit o a doua șansă la viață. A fost diagnosticat cu hepatită c in anul 1995, iar un an mai târziu a aflat că suferă de insuficientă renală cronică. Un transplant ar fi fost singura lui scăpare, iar salvarea a venit abia 24 de ani mai târziu. Abia acum îți poate face planuri de viitor, spune pacientul, cu lacrimi in ochi, după ce jumătate din viață și a petrecut o pe drumurile făcute între casa și spital.

Soarta a fost la fel de aprigă și cu un bărbat din localitatea Balți, din Republica Moldova. Pacientul, cu dublă cetățenie, a reușit să ajinga pe mana medicilor din Iasi, după ce anterior, a făcut dializa pentru o jumătate de an, peste graniță. De 6 ani s a mutat în Iași, pentru ca orele de dializa să fie suportate mai ușor, iar familia i a fost singura care i-a stat aproape.

Transplanturile renale au avut loc simultan și au fost realizate de 6 chirurgi de la spitalul I C Parhon din Iași. Operațiile au durat 4 ore.

Este al 30 lea transplant realizat, in acest an, de medicii spitalului I C Parhon din Iași.

Pe lista de așteptare pentru un transplant, la iasi, se afla peste 2500 de pacienți din regiunea Moldovei.