Premiera la Iași, Campanie pentru infecția cu hepatita C

Carmen Dorobat

Conferința Națională de Patologie Infecțioasă

Vesti bune pentru toti pacientii care sufera de Hepatita C. La Iasi, a fost lansata, astazi, o campanie de screening  ce vizeaza in special populatia defavorizata din  zona de Nord-Est a tarii. Programul este o premieră naţională şi se va desfăşura în judeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi.

Directorul Institutului Naţional „Matei Balş” din Bucureşti, Adrian Streinu Cercela declarat, astazi, că în partea de Nord – Est a României s-a observat o incidenţă mai mare a prezenţei viruşilor hepatitei B şi C.

„In momentul de fata stim cu totii ca pentru infectia cu virus hepatic C avem posibilitatea sa o vindecam intr-o proportie de peste 99%, iar pentru infectia cu virus hepatic B putem sa inducem supresie virala astfel inat pacientul sa fie nedetectabil si ca atare sa nu mai transmita celor din jur si mai mult decat atat sa duca o viata absolute normala. Dupa cum bine stiti, Moldova este reginea mea de suflet si am inceput sa lucram cu ceva ani in urma la aceste programe de micro-eliminare a virusurilor hepatice. Acum concretizam si mergem si mai departe cu ele, astfel incat cele mai afectate judete, respectiv Iasi, Suceava si Botosaniul sa intre intr-un prim vizor al acestui program national.” a declarat prof.dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institututlui National de Boli Infecioase “Prof. dr. Matei Bals”.

Managerul Spitalului de Boli Infectioase Iasi, profesorul Carmen Dorobat sustine ca aceasta campanie de screening va ajunge mai ales in mediul rural.

„De ce premiera la Iasi? Pentru ca incidenta infectiei cu virus hepatitic C s-a constatat din studiile facute la nivel national ca este mai mare in acest areal geografic decat in zona de Sud-Est a Europei. Asa sunt lucrurile, va pot spune ca pleand de aici si avand aceasta deschidere in mediul rural, vom merge si vom face teste pentru virusul hepatitic C, astfel incat persoanele sa fie in cunostinta de cauza ca exista acest virus sic el mai important ca noi putem trata acest virus. Tratam, infectia cu virus hepatitic C cu o rata de vindecare care se ridica pana aproape de 100% intr-un tratament absolute superb care inseamna, o tablet d\pe zi pentru o perioada de 3 luni.”, a declarat Dr. Carmen Dorobat, managerul spitalului de Boli Infectioase Iasi.

Consiliul Judetean Iasi sprijina financiar acest proiect.

„Toate programele sunt suportate de Ministerul Sanatatii, de Casa de Sanatate, de Consiliul Judetean si noi vom acorda tot timpul suportul pentru a implementa programele nationale. Ne intereseaza in mod deosebit sanatatea cetatenilor si preventia, ai preventie cel putin 40-50 la suta din fondurile care sunt consumate ulterior pentru tratamente pot fi eliminate.”, a adaugat Maricel Popa, presedintele CJ Iasi.