Premieră într-un spital ieșean! Un pacient de 53 de ani a fost salvat cu ajutorul unei tehnici folosită pentru prima dată in regiunea de Nord-Est

Operatie

Este vorba despre utilizarea ECMO în resuscitare oxigenare extracorporeala în stopul cardiac pentru un pacient de 53 ani din Iași cu infarct miocardic acut și stop cardiac aflat în drum către medic.

Pacientul fost resuscitat întâi în prespital, apoi în Unitatea Primiri Urgențe, s-a dat șoc electric pentru fibrilație ventriculară dar fără să se reușeasca repornirea cordului. Atunci funcția lui a fost trecută pe un aparat de circulație exteacorporeala și oxigenarea s-a reluat. Va fi preluat de terapie intensivă.

Echipa de proiect pe medicină de urgentă cuprinzând cercetători și doctoranzi din urgență și terapie intensivă condusă de Prof. Dr. Diana Cimpoeșu s-a pregătit la Spitalul Clinic din Regensburg Germania și la Iași în cadrul proiectului de cercetare și dorește să continue implementarea aceste tehnici de vârf recomandată de Ghidul european de resuscitare.

“Este prima dâră cind se folosește în regiunea de nord est și prima dată cu dublu scop medical și de cercetare în timpul resuscitării cardiopulmonare. Este prima dată când se face ECPR – pacientul a mers apoi în cardiologie intervenționala unde s- a făcut angioplastia coronariană și montarea de stenturi. Este internat în terapie intensivă și monitorizat și tratat extrem de atent și complex”, a transmis Prof. Dr. Diana Cimpoescu, șefa UPU SMURD Iași.