Premieră în România: Bărbat condamnat la închisoare pentru o palmă dată peste posteriorul unei femei, în Suceava

retinut

Premieră în România: un bărbat care a lovit o femeie cu palma peste posterior a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu executare. Fapta s-a petrecut în Suceava, la mijlocul anului 2021, iar magistrații au considerat că individul, condamnat anterior de două ori pentru săvârșirea unor infracțiuni de viol, trebuie să meargă după gratii. Victima este Nina Smart, o activistă care promovează educarea fetelor și a femeilor peste tot în lume, fiica unei pictorițe din Suceava și a unui diplomat african, transmite Monitorul de Suceava.

Incidentul s-a petrecut în dupa-amiaza zilei de 28 iunie 2021. Mai multe femei, printre care și Nina Smart, au fost abordate pe stradă de un necunoscut, care a fost ulterior identificat ca Viorel Lupu, din județul Neamț. Din motive greu de înțeles, individul în vârstă de 46 de ani a început să facă o serie de comentarii jignitoare, după care a lovit-o peste posterior pe Nina Smart.

„Lupu Viorel a venit în dreptul lor și după ce a făcut niște comentarii cu privire la grup, s-a auzit un sunet ca o pocnitură, o palmă, persoana vătămată Smart Nina menționând că inculpatul a lovit-o peste partea stângă a posteriorului”, se arată în hotărârea pronunțată de Judecătoria Suceava.

Una dintre martore a confirmat agresiunea sexuală: „Inculpatul a lovit-o pe persoana vătămată peste zona dorsală cu un gest extrem de violent, iar apoi a intrat într-o sală de jocuri din apropiere, râzând. Toate cele patru femei care au asistat la gest s-au arătat indignate, șocate, bulversate de gestul inculpatului”.

Viorel Lupu a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni: loviri sau alte violențe și tulburarea liniștii și ordinii publice. Acesta a recunoscut faptele, însă ulterior nu s-a mai prezentat în fața instanței de judecată, deși fusese citat legal. Magistrații suceveni au decis să-l condamne la 9 luni de închisoare pentru loviri și alte violențe, respectiv 3 luni de închisoare pentru tulburarea liniștii și ordinii publice. Pedeapsa finală rezultantă este de 10 luni de închisoare (pedeapsa cea mai mare, plus o treime din cealaltă), pe care judecătorul de caz a considerat că Viorel Lupu trebuie să o execute în regim de detenție.

„Cu privire la gravitatea infracțiunii, instanța reține că inculpatul a procedat la lovirea persoanei vătămate cu propria forţă fizică, creându-se o stare de pericol cu privire la integritatea fizică a persoanei vătămate. În concret, rezultatul material produs nu este unul extrem de grav din punct de vedere fizic, însă circumstanțele săvârșirii faptei și zona vizată de agresor sunt aspectele care imprimă faptei un caracter grav. Referitor la persoana inculpatului, acesta are 46 ani, a fost anterior condamnat de două ori pentru săvârșirea unor infracțiuni de viol, are studii medii, este necăsătorit și nu are ocupație. În fața instanței de judecată, acesta nu s-a prezentat la niciun termen, deși a fost legal citat. În raport de cele de mai sus, instanța apreciază ca fiind necesară aplicarea unor pedepse cu închisoarea”, a considerat magistratul de la Judecătoria Suceava.