Pregătiri speciale pentru hramul Sfintei Parascheva

liturghiesfparascheva-foto-silviu_w1000_h581_q100

Mai putin de o luna pana la hramul Sfintei  Parascheva de la Iasi. Anul acesta, conditiile sunt mai speciale, in contextul pandemiei de coronavirus. De aceea, preotii fac pregatiri inca de pe acum.

Hramul Sfintei Parascheva care aduce la Iasi in fiecare an mii de pelerini din toate colturile lumii va avea loc sub semnul restrictiilor.  

Pelerinii vor putea atinge racla sfanta, spun inaltii prelati, dar timpul de asteptare la rand va creste enorm. Totodata,  imbulzeala de la coada  ce se intindea pe cativa kilometri, anul acesta nu ar trebui sa existe.

Spre exemplu, anul trecut, numai pe la  racla cu Sfanta, au trecut sa se inchine peste 300.000 de credinciosi.

pr. Constantin Sturzu- purtator de cuvant MMB

Acum, lucram pentru a gasi solutii, astfel incat sa se respecte aceste reguli de distantare, sa existe puncte de dezinfectare, trasee foarte clare pentru a evita aglomeratiile. Sunt multe probleme pe care le ridica organizarea hramului din acest an. Cu siguranta vom tine cont de tot ceea ce se intampla astazi.  

Daca in alti ani , pe langa racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, oamenii puteau atinge si sicriul altor sfinti din strainate, acum nu mai este posibil.

pr. Constantin Sturzu- purtator de cuvant MMB

Anul acesta nu vom aduce moaste din strainatate cum obisnuiam. Le aducem de undeva de la o manastire din apropiere, iar invitati, cel mai probabil,  vor fi ierarhi  doar din Moldova. Acestia vor sluji in ziua hramului, pe 14 octombrie. 

Credinciosii care vor indrazni sa se aseze la coada, vor primi in loc de ceai sau gustare de la voluntari, dezinfectant si masti.

Chiar si in contextul pndemiei, cei mai multi oameni doresc ca traditia hramului sa continue si anul acesta.

Trebuie sa se tina hramul ca asa este de sute de ani. Vine lume de pe toata Terra si este pacat sa nu se tina. Cu restrictile care sunt, cu distanta, cu masca. Nu se poate sa nu se tina. Toata lumea isi doreste sa se tina.

Odata cu sarbatoarea cinstirii Sfintei Parascheva, iesenii au fost obisnuiti sa sarbatoreasca si zilele orasului. Anul acesta, pandemia de coronavirus, a pus municipaliatea pe ganduri.

Sebastian Buraga- purtator de cuvant Primaria municipiului Iasi

Daca aceste manifestari vor avea loc ar trebui sa se tina cont de doua aspecte. Pe deoparte trebuie sa protejam iesenii care vor primi oaspeti in orasul lor, astfel incat orasul nostru sa nu devina un focar al pandemiei. Pe alta parte, trebuie sa asiguram sanatatea celor care ne viziteaza orasul, indiferent de ce manifestare va fi pentru luna octombrie.

Pentru ca aceste evenimente sa aiba loc, autoritatile impreuna cu specialistii in sanatate cauta solutii, urmand ca in cel ma scrt timp sa se afiseze si un eventual program al manifestarilor.