Pregatiri pentru hramul Sf. Parascheva de la Iasi

sf parascheva

Se apropie hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi. Din cauza cresterii incidenței cazurilor de COVID-19 in municipiu, vor fi luate o serie de masuri speciale în jurul Catedralei Mitropolitane. Mai multe evenimente au fost eliminate din programul Sarbatorilor Iasului 2021.

Venind în întâmpinarea celor ce-și vor îndrepta pașii spre Iași pentru a participa la sărbătoarea din 14 octombrie și ținând cont de contextul epidemiologic în care ne aflăm, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a anuntat  măsurile de protectie pentru sănătatea pelerinilor.

Pr. Constantin Sturzu, purt. de cuv. al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei Iași: „Slujbele se vor ține doar afară, absolut toate slujbele pe o scenă care este deja special amenajată pe care deja se mai oficiază slujbe, mai ales Sfânta Liturghie. Accesul pelerinilor, în catedralaă, cum deja se întâmplă este restricționat pe un culoar unic de o singură persoană la distanță una de cealaltă. În catedrală nu se poate staţiona. Vineri, la 07,00 dimineaţa, având experienţa ultimelor zile, şi dorind un timp mai îndelungat pentru ca pelerinii să poată veni să se închine, vom scoate racla cu moaştele Sf Cuvioase Parascheva. Va fi depusă ca de obicei pe baldachinul special amenajat.”

În acest an, nu vor mai fi aduse alte sfinte moaşte din ţară sau străinătate, ci doar cele din Eparhie ale Sf. Gheorghe, care a primit nume de „pelerin” în 2018, când s-a proclamat canonizarea lui.

Pr. Constantin Sturzu, purt. de cuv. al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei Iași: „Accesul la sfintele moaşte se va face în aer liber, pe un culoar unic pe care pătrunde doar o singură persoană, la distanţă unii de ceilalţi, pe un traseu gândit astfel încât numai dacă vin foarte mulţi pelerini vor putea să iasă în stradă. Traseul este gândit în curtea Catedralei, în parcarea şi curtea Facultăţii de Teologie. Pelerinii vor trebui să poarte mască. Cei care nu au vor primi de la voluntari. De-a lungul drumului vor fi dozatoare automate cu dezinfectanţi.”

În ceea ce privește grupurile de pelerini care vin din zone cu incidență mare, Mitropolia Moldovei și Bucovine a anunțat că a luat toate măsurile astfel încât să nu existe pericol de infectare. Și în acest an, pelerinii se pot închina și pot atinge racla.

Pr. Constantin Sturzu, purt. de cuv. al MMB Iași: „Cei care vor dori se vor putea închina, vor putea să atingă racla. Aşa cum se făcea şi înainte de pandemie, din când în când racla este curăţată.”

Cu privire la oficialitățile care vor fi invitate la hramul Sf. Cuvioase Parascheva, numărul acestora este limitat de contextul pandemic. Unii pelerini au început să vină deja, iar dacă numărul acestora va depasi prognozele organizatorilor, se vor lua măsuri astfel încât să nu se creeze îmbulzeală.