Pregătiri de Paște pentru româno-catolici

WhatsApp Image 2022-04-15 at 18.19.41

Astazi, credinciosii romano-catolici celebreaza Vinerea Mare. Circa un miliard de catolici din intreaga lume, inclusiv din Romania, retraiesc astazi momentele patimirii, rastignirii si mortii lui Isus Cristos pe cruce, pentru ca, la sfarsitul Saptamanii Mari, sa praznuiasca Pastele, cea mai insemnata sarbatoare a crestinatatii.

După o tradiţie foarte veche, în Vinerea Sfântă la catolici, Biserica nu celebrează Liturghia în ziua aceasta. Seara se celebrează Pătimirea Domnului. Altarul nu are nimic pe el: nici cruce, nici sfeşnice, nici feţe de altar. Celebrarea Pătimirii Domnului se compune din trei părţi: lecturi din Sfânta Scriptură, adorarea sfintei cruci şi distribuirea Sfintei Împărtăşanii. Ziua aceasta este zi de post şi de abstinenţă.

”Noi numin aceste zile Joia Sfântă, Vinerea Sfântă, Sâmbăta Sfântă, Triduumul Pascal în care retrăim aceste momente ale suferinței Răstignirii, Morții și Învierii Mântuitorului. Sunt celebrări deosebite în aceste zile și la catedrala Sf. Fecioară Maria Regina din Iași, în Vinerea Sfântă nu se celebrează Sf. Liturghie. În Sâmbăta Mare de asemenea nu este Sf. Liturghie. Isus Cristos și a coborât printre morți, de unde va învia. În noaptea de Sâmbăta Sfântă de la ora 10 seara, la ora 22:00 este Privegherea Pascală când credincioșii se adună pentru a sărbători și a cânta acel imn din Sf. Scriptură: Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul să ne bucurăm și să ne veselim într-însa.”- a declarat Adrian Blăjuță, purt. de cuv. Catedrala Romano-Catolică Iași

Noaptea de sâmbătă este o priveghere în cinstea Domnului, astfel încât credincioşii, urmând îndemnul evangheliei, ţinând în mâini candele aprinse, să fie asemenea slujitorilor care îl aşteaptă pe stăpânul lor să se întoarcă, pentru ca atunci când va sosi, găsindu-i veghind, să-i aşeze la masă. Întreaga celebrare a privegherii pascale are loc la catedrala din Iaşi începând cu ora 22.00. Binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, preconiul pascal, lecturi din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii, înnoirea făgăduinţelor de la Botez, împărtăşirea credincioşilor – stau în centrul atenţiei acestei nopţi sfinte. La finalul Sfintei Liturghii se va merge în procesiune cu lumânarea pascală, simbolul Învierii lui Cristos, pe străzile oraşului.

”Duminica Învierii este trătită într-un mod solemn și la Catedrala din Iași, într-un mod special Liturghia de la ora 11:00 când PS Iosif Păuleț va prezida Sf. Liturghie din duminica Învierii o Liturghie solemnă cu binecuvântarea tuturor credincioșilor cu apa sfințită în seara precedentă la Liturghia din noaptea de Înivere.”- a declarat Adrian Blăjuță, purt. de cuv. Catedrala Romano-Catolică Iași

Celebrările sfinte din aceste zile în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi vor fi prezidate de PS Iosif Păuleţ, episcop romano-catolic de Iaşi, alături fiind şi PS Petru Gherghel, episcop emerit.