Pregătirea populației pentru situații de urgență se face anual

Se vorbeste tot mai mult despre importanta informarii si pregatirii populatiei pentru situatii de urgenta.

Zilele trecute, UE a transmis statelor membre ca ar fi util ca fiecare familie sa aiba un kit pentru situații de urgență.

Conform reprezentantilor DGSU, acesta trebuie să conțină în primul rând suficientă apă, cel puțin 3 litri de persoană,  pentru 3 zile.

Și alimentele neperisabile sunt foarte importante, cum ar fi, de exemplu, conservele. Așadar, vorbim despre produse alimentare calorice și nutritive, cum ar fi și mixurile de semințe sau chiar batoanele proteice.

Tot în acest kit putem pune eventual un aparat radio, lanterne sau baterii externe. În funcție de nevoile fiecăruia, pot fi puse și medicamente. Importanta este pregatirea populatiei in situatii de urgenta care este realizata periodic.

Petre Melinte, Prim adjunct al Inspectorului șef. ISU Iasi: “Legea prevede o serie de atributii referitoare la pregatirea protectiei civile preventiva a populatiei, cu privire la pericolele care sunt expuse, masurile de autoprotectie ce trebuie indeplinite, mijloacele de protectie, obligatiile ce ii revin si obligatiile in situatii de urgenta. La nivelul inspectoratului se elaboreaza cate un plan anual al situatiilor de urgenta. Acest plan este aprobat prin ordin al prefectului si este valabil pe un an calendaristic. In baza acestui plan toate autoritatile, institutiile isi elaboreaza au un plan propriu de pregatire”.

Managementul situatiilor de urgenta presupune o strategie care este actualizata an de an.

Petre Melinte, Prim adjunct al inspectorului șef. ISU Iasi: “O alta categorie implicata in managementul situatiilor de urgenta este personalul din cadrul serviciilor voluntare si a serviciilor private a situatiilor de urgenta. Acestea sunt organizate la nivelul tuturor UAT-urilor iar cele private functioneaza la operatorii economici. Preocuparea noastra principala este ca aceasta pregatire sa se realizeze. Pentru acest an, planul de pregatire este in cele doua centre. Deja a trecut un trimestru din acesta an si au fost desfasurate activitati. In luna martie am oranizat o convocare  de pregatire in acest domeniu la care au participat 155 de persoane. Printre acestia se mentioneaza sefii serviciilor voluntare, de la comitetele locale, care pot interveni in domeniile stingerii incendiilor si inspectiile de protectie civila la care au participat 155 de persoane”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *