Pregătire profesională în Valencia, pentru elevii de la  Liceul Tehnologic Economic  de Turism

IMG-20220414-WA0048

În  perioada 21 martie – 8 aprilie,  un grup de  21 de elevi din clasa a X-a   de la Liceul Tehnologic Economic de Turism, însoțiți de 3 cadre didactice,  a participat la un stagiu de instruire practică în Valencia, Spania,  în cadrul  proiectului Erasmus+ VET, STEUCAS – ”Start pentru o carieră europeană în servicii”.

Elevii au desfășurat programul de practică sub îndrumarea  tutorilor locali din unități economice de profil  pe cele trei domenii: Alimentație, Turism și Comerț/Economic, conform unui program bine stabilit și monitorizat de către cele trei cadre didactice însoțitoare precum și de monitorii organizației de primire din Valencia.

Grupul țintă de 21 de elevi a fost format din grupuri de câte 7 elevi pentru fiecare domeniu de formare profesională, iar pe parcursul celor  trei săptămâni și-au îmbunătățit și completat cunoștințele teoretice și deprinderile practice pentru formarea lor profesională în servicii.

Elevii de la  domeniul Alimentație au învățat despre arta culinară în bucătăriile a șase restaurante și pizzerii din Valencia, au lucrat alături de bucătari profesioniști  și au învățat să pregătească preparate noi, specifice acestei țări.

Domeniul ospitalității face o paralelă între activitatea din bucătării și restaurante cu activitatea din hoteluri  și  alte spații de cazare astfel, elevii de la domeniul Turism s-au specializat în housekeeping în patru hoteluri și un hostel din Valencia.

Elevii de la domeniul Comerț/Economic au învățat din activitatea specifică unui supermarket, de la operații de așezare a mărfurilor pe rafturi și  etichetare până la activitatea de casierie.

Întreaga perioadă de pregătire profesională  a dat elevilor posibilitatea să observe și să practice activități  specifice domeniului lor de calificare, într-un alt context și într-o altă cultură, iar elevii s-au întors cu un  consistent bagaj de  cunoștințe,  au dobândit noi competențe practice și și-au îmbunătățit comunicarea în limba străină.

În același timp,  odată cu activitățile de practică și formare profesională, elevii  și-au dezvoltat: spiritul de echipă, gândirea pozitivă, dorința de cunoaștere și spiritul de independență. Toate acestea au dus la obținerea unor calificative foarte bune, atât la evaluarea de etapă, cât și la cea finală, elevii noștri fiind apreciați pe toate planurile de tutorii și îndrumătorii lor din Valencia.

Activitățile de formare profesională din cadrul stagiului de practică au fost completate cu activități culturale, în acest context fiind vizitate mai multe obiective din Valencia.

Astfel, ignorând oboseala acumulată în timpul călătoriei, primul obiectiv vizitat chiar în ziua sosirii în Valencia a fost Oceanograful, cel mai mare din Europa și cu cel mai lung tunel subacvatic din Europa. De-a lungul celor trei săptămâni, pe lista obiectivelor culturale din Valencia s-au mai aflat Muzeul Național de Ceramică Gonzalez Marti, Muzeul de Arte Frumoase, Turnurile Serranos, Bioparcul din Valencia – parc zoologic de nouă generație etc.

Elevii s-au întors cu experiențe profesionale și culturale inedite, au împărtășit din experiența lor, iar în perioada 30 aprilie- 21 mai va avea  loc cea de-a doua mobilitate în cadrul aceluiași proiect, de data aceasta în Barcelos, Portugalia.