Prefectul Iasului cere clarificari fata de lucrarile la Bojdeuca lui Ion Creanga

Prefectul Bogdan Cojocaru solicită intervenția instituțiilor abilitate pentru a clarifica modul în care au fost realizate lucrările de la unul dintre simbolurile Iașului cultural – Bojdeuca lui Ion Creangă.

”Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, cred că este necesară o verificare temeinică a întregului proiect, în toate etapele de implementare. Specialiștii trebuie să spună dacă lucrările realizate respectă întocmai condițiile impuse pentru un monument istoric de importanța Bojdeucii, dacă au fost respectate autorizația și proiectul tehnic. Ansamblul Muzeal “Ion Creangă” Iași este înregistrat în Lista monumentelor istorice cu codul IS-IV-m-B-04328. Ca urmare, voi solicita verificări din partea Direcției Județene pentru Cultură Iași și a Inspectoratului Județean în Construcții. Un punct de vedere trebuie să aibă și Primăria Municipiului Iași, instituția care a emis Autorizația de Construire. Discutăm despre un simbol al Iașului pentru care s-au cheltuit fonduri europene nerambursabile. Cred că este obligatoriu să se facă aceste verificări și să se prezinte o situație detaliată. Ieșenii merită să știe de ce restaurarea monumentului istoric s-a transformat într-o controversă la nivel național”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

La demararea proiectului european, Consiliul Județean Iași anunța că ”obiectivul general al proiectului îl reprezintă valorificarea durabilă a patrimoniului cultural ca factor de impulsionare a dezvoltării locale”.

Mai mult, inițial, Consiliul Județean transmitea că ”Pentru Liderul de proiect, Județul Iași – Consiliul Județean Iași, obiectivul proiectul constă în aducerea în atenția audienței naționale, dar și internaționale, a unui punct de interes cultural și turistic, prin restaurarea și integrarea turistică a monumentului istoric Ansamblul Muzeal ”Ion Creangă” Iași”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *