Prefectul de Vrancea sustine ca magistrala de gaz nu se afla la o adancime corecta. Transgaz: „Constructorul nu a respectat avizul de amplasament!”

Nicusor Halici, prefectul judetului Vrancea a mentionat intr-o declaratie de presa ca explozia de la Calimanesti provine dintr-o eroare umana. „Clar este, din primele concluzii, o eroare umană. Vedem de unde vine. Din cea constructivă a acestei magistrale, că n-ar fi la adâncimea corectă. Înțeleg că s-a intervenit în 2017 ultima oară pe acest tronson și ar fi fost remediate zonele cu degradare mai mare de 40%. El a fost verificat în 2016 acest gazoduct și rezista, conform verificărilor, la o presiune de 45 de bari. Pe ea avea în timpul exploziei 35 de bari, de atmosfere, așa o țineau, deci sub 10 atmosfere decât cea dată din verificări. E posibil ca și factorul noapte să fi contribuit. Ancheta este una în desfășurare. Organele de cercetare penală, cu procurorii care vor trebui să identifice toate aspectele și după aceea să le aducă la cunoștință publică„, a spus prefectul.

Pe de alta parte, Transgaz precizeaza intr-un comunicat de presa ca, „constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile Avizului de amplasament nr. 219/2197/04.01.2021 emis de SNTGN Transgaz SA pentru lucrarea „Autostrada Focșani – Bacău(inclusiv rețele de utilități) cu amplasamentul pe teritoriul județului Vrancea”, acesta nedeținând avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect”.

„Reprezentanții Transgaz s-au deplasat imediat la fața locului, au întreprins toate măsurile tehnice
necesare pentru stingerea flăcării, izolarea conductei de transport gaze naturale, eliminând orice
alte riscuri pentru viața umană și mediul înconjurător. Nu au fost afectați furnizori sau consumatori de gaze naturale, SNTGN Transgaz SA luând toate măsurile tehnice necesare pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale a zonei”
, a mai transmis Transgaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *