Pozitia Uniunii Nationale a Patronatului Roman cu privire la Ordonanta Lacomiei

uniunea nationala a patronatului roman

Ținând cont de rolul important al comunităților de business în economia românească, apare, în mod mai mult decât necesar, obligația dezbaterii cu actorii economici afectați de măsurile impuse de respectiva Ordonanță, precum și obligația guvernanților de elaborare într-o manieră transparentă a deciziilor cu impact major asupra economiei. Ținând cont de derularea accelerată  a elaborării, adoptării și aplicării Ordonanței în cauză, Uniunea Națională a Patronatului Român TRAGE UN ALARMANT SEMNAL asupra:

  1. impactului direct al prevederilor privind impozitarea  activelor societăților bancare asupra costurilor creditării. Firmele care utilizează această formulă de finanțare, vor resimți RAPID ȘI DIRECT acest cost suplimentar, cu efect imediat asupra bugetelor companiilor, destabilizând astfel cash-flow-ul fiecărei afaceri;
  2. impactului indirect al creșterii taxării operatorilor din telecomunicații și energie, prin creșterea costurilor de exploatare și implicit ale prețurilor produselor finale. Pot apărea în acest fel, perturbări majore ale piețelor comerciale, achizitorii și consumatorii nepermițându-și prețuri deja mărite de inflația galopantă a anului 2018;
  3. influenței indirecte prin degradarea condițiilor de business ale fiecărei entități, cu consecințe probabile în falimentul unui număr semnificativ de firme mici și chiar mijlocii, firme care nu vor putea absorbi presiunea  transmisă asupra lor direct, dar și indirect, prin lanțul operațional.

Consecvent modului constructiv de a interacționa cu orice instituție importantă a statului român, Uniunea Națională a Patronatului Român va iniția câteva întâlniri cu toți cei care, într-o formă sau alta, își pot aduce aportul la elaborarea unor legi care să facă din mediul de afaceri din România, unul cu adevărat prietenos.

Vom propune și Ministerului Finanțelor Publice întâlniri cu agende de discuții ce vor cuprinde propuneri concrete din partea confederației noastre.