Povestea tânărului dublu olimpic național la matematică, deși are un singur ochi

278998075_7438132826228499_1401002795881617793_n

Nicolae și-a pierdut vederea de la ochiul stâng, în urma unui banal accident. Acest lucru nu l-a împiedicat să obțină performanțe școlare deosebite. Olimpic național la Olimpiada Interdisciplinară pe domeniul Economic, Administrativ, Comerț și matematică, Nicu a demonstrat că totul este posibil cu multă voință. Astăzi, este mândru absolvent de clasa a XII-a, obținând nota 10 în proba de matematica la Bacalaureat. Acum visează să își poată recăpăta în totalitatea vederea.

Nicolae este din Republica Moldova și a descoperit dragostea pentru cifre, încă din copilărie. Prima olimpiadă de matematică la care a participat a fost în clasa a IV-a, unde a obținut locul I, iar de atunci se menține pe podiumurile olimpiadelor regionale și naționale. În urmă cu patru ani, acesta a decis să vină la Iași pentru a-și continua studiile la Liceul Tehnologic Economic de Turism, unde s-a format și a obținut rezultate impresionante la toate olimpiadele organizate la matematică și disciplinele de modul. Acum, singura dorință este să-și recapete vederea.

„A avut o traumă, la trei ani. S-a întâmplat toamna, când se curăța via. Eu mă duceam în grădină, la un moș care curăța via, m-am împiedicat și am căzut cu ochiul într-o viță de vie. Atunci am avut acea traumă, s-a spart cristalinul, pupila. Am mers la Chișinău, am avut o operație, din fericire nu am pierdut ochiul, putea să se usuce și să nu îl mai am deloc. Totuși, nu văd cu el, dar sper să reușesc cândva să fac operația și să văd cu el”, ne-a povestit Nicolae Mihailov, dublu olimpic național la matematică.

Pe lângă școală și orele suplimentare acordate studiului, Nicu a mers și la muncă pentru a se putea întreține. În fiecare zi, după ore, tânărul curăța mașini, în cadrul unei spălătorii din oraș, iar pe timpul pandemiei, când s-a întors în Moldova, i-a ajutat pe oamenii din sat la diferite treburi. Cu toate acestea, el nu a încetat să își urmeze pasiunea.

„Într-o oarecare măsură, chiar mi se pare că m-a ajutat. M-a ambiționat să lucrez mai mult, să îmi continui pasiunea pentru matematică, pentru fizică, și da, să lucrez mai mult”, a mai spus Nicolae Mihailov, dublu olimpic național la matematică.

Încă din clasa a IX-a, profesorul de matematică, Cristea Avram Tiberiu Eduard a remarcat pasiunea lui Nicu pentru matematică, încurajându-l să participe la concursuri și olimpiade care i-au adus numai locuri fruntașe. În același timp, el a fost atras de antreprenoriat, participând la olimpiadele de profil sub îndrumarea profesorilor de specialitate, prof. Iuliana Țugui și prof. Irina Asiminei, care au crezut în el și l-au susținut pentru a performa și a deveni din ce în ce mai bun în domeniul economic.  

„Este un elev, îl consider în continuare elevul nostru, cu rezultate remarcabile. Un elev care a făcut cinste școlii, a lăsat un nume în spate și cu siguranță a inspirat foarte mulți elevi și colegi de-ai lui din liceu. A intrat în clasa a IX-a, înainte de pandemie, cumva cu foarte multe vise și cu foarte multe dorințe, cu o putere de muncă și cu o tenacitate, pe care nu le prea găsim în ultimul timp, la generațiile care intră în liceu”, a declarat prof. Iuliana Țugui, director Liceul Tehnologic Economic de Turism Iași.

Nicu este un luptător. Ambițios și determinat, el a devenit un exemplu pentru cei din jur. În ciuda greutăților vieții, geniul în matematică promite că nu va renunța și va lupta mereu pentru visul său. Pe viitor, el își dorește să studieze informatică economică, pentru a ajunge un programator de succes sau chiar să lucreze în domeniul economic.