Povestea primului transplant al anului de la Spitalul de Neurochirurgie

Sharing is caring!

Donator de organe, la doar 15 ani. Cu ajutorul unui copil, alti patru oameni isi pot continua vietile, dupa ce au primit rinichii, ficatul si inima de la baiatul aflat in moarte cerebrala, diagnosticat cu anevrism cerebral rupt. Prelevarea organelor s-a facut la spitalul de Neurochirurgie din Iasi, iar interventia a durat cate cinci ore pentru fiecare organ in parte. Medicii prezenti in sala de operatie spun ca interventia a fost una dificila din punct de vedere emotional, fiind vorba despre un minor care nu a apucat sa se bucure prea mult de copilarie.

Gest impresionant facut de doi parinti, ai caror singur copil a ajuns la spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu din Iasi cu anevrism cerebral rupt. Parintii nu stiau ca baiatul este bolnav si a fost un soc pentru ei sa afle ca a intrat in moarte cerebrala dupa o lovitura puternica in zona capului. Oamenii au fost de acord sa doneze organele copilului lor. Parintii indoliati au decis ca alti oameni sa traiasca prin intermediul fiului lor.

Anca Rotaru, coord de transplant Spitalul de Neurochirurgie Nicolae Oblu Iasi: “Niciodata nu e usor sa anunti familia ca unul dintrce cei dragi este in moarte cerebrala. E o munca dificila, incercam sa fim cat mai aproape de familie, incercam sa explicam totul pe intelesul lor, sa inteleaga ce inseamna conceptul de moarte cerebrala. Era un copil in varsta de 15 ani, venit intr-o stare foarte grava, in coma de gradul 4, hematom intracerebral, malformatie arterovenoasa rupta”.

Chirurgii au prelevat inima, care bate acum in pieptul unui barbat de 40 de ani in Cluj, pacient care se afla intr-o stare critica si care isi face deja planuri de viitor, dupa ce operatia a decurs extrem de bine. Ficatul a ajuns la un pacient de 46 de ani, din Iasi, aflat pe lista de asteptare pentru transplant de patru ani de zile.

Cei doi rinichi au ajuns la spitalul I. C. Parhon din Iasi. Doua paciente, care faceau dializa de 15 si respectiv 17 ani, au primit o sansa la o viata noua cand nici nu mai sperau.

Ionut Nistor, medic specialist nefrologie, Spitalul I.C. Parhon Iasi: “Aceste interventii au facut posibila tranplantarea unor paciente care, in absenta acestei interventii, ar fi avut foarte putine sanse. Urgenta medicala la cele doua paciente este extrem de importanta, pentru ca aveau foarte multi ani de dializa, acesti multi ani de dializa implica un risc vital imens si, din pacate pentru ele, perioada urmatoare nu ar fi fost deloc buna daca aceasta interventie nu s-ar fi facut. Acesti 17 ani de dializa sau 15 ani, in cazul celei de a doua paciente, inseamna o imbatranire accelerata. Inseamna, pentru organismul uman, o imbatranire accelerata. Am putea spune ca ii putem multiplica cu trei sau cu patru ca sa putem intelege varsta fiziologica a pacientului. A fost ultima sansa pentru cele doua paciente, legate de supravietuire, cand ne referim la transplant”.

Pacientele se simt bine si raman sub obserbatie medicala.

Adelina Miron, coord centru de transplant Spitalul I.C.Parhon Iasi: “Interventia a decurs intr-un mod obisnuit, nu au fost incidente, nici
intraoperatorii, nici post operatorii, ambele paciente care au primit cate un rinichi se recupereaza, suntem la mai putin de 24 de ore de cand am efectuat interventia. Evolutia, pana in acest moment, este foarte buna”.

Plamanii au ajuns la Bucuresti, dar nu au mai putut fi transplantati la bolnavi care au nevoie de organele vitale.

Raluca Neagu, coord Centrul de Tranplant Spital Sf Spiridon: “Multumim, pe aceasta cale, familiei pentru gestul extraordinar pe care l-a facut. Intotdeauna, cand este vorba de un donator copil e altceva. E o situatie foarte delicata. Au fost patru echipe complexe, pentru fiecare organ a fost cate o echipa care a facut prelevarea”.

A fost prima prelevare de organe facuta la spitalul de Neurochirurgie din Iasi, de la inceputul acestui an.

shares