Povestea medicilor români care au operat 40 de copii din Irak, în 10 zile: ”Poliţia militară era pe străzi cu puşti, mergeam însoţiţi/ Irak este încă Irak”

catalin-carstoveanu-irak-medici-copii-operatie-e1671961842967-640x400

Medicul Cătălin Cârstoveanu a declarat într-un interviu acordat News.ro că anul acesta a fost alături de o echipă formată din mai mulţi medici şi asistenţi români, echipă coordonată de medicul Tamam Youssef, cu experienţă de peste 30 de ani în chirurgia cardiacă – în patru misiuni la Spitalul din Karbala, Irak, pentru a-i ajuta pe medicii de acolo în salvarea multor copii cu diferite malformaţii cardiace. Este o ţară în care există peste 10.000 de copii cu astfel de malformaţii, a spus medicul Cârstoveanu. Doctorul a povestit că este foarte impresionat de toată munca pe care o depune medicul Youssef pentru copii, atât la noi în ţară, cât şi în străinătate, şi că în ultima misiune s-a deplasat alături de el în Irak pentru a salva un singur copil, revenind în ţară după numai câteva ore, în urma unei călătorii maraton, cu oprire în Liban.

Cârstoveanu: “Atunci când un copil este operat, 30 de oameni sunt în spatele lui”

“Chirurgia cardiovasculară este muncă de echipă, dânsul a trebuit să-şi aducă ajutoare şi din România. Atunci când un copil este operat, 30 de oameni sunt în spatele lui. Plecarea în afara ţării şi operaţiile în afara ţării…practic domnul profesor Tamam este cel care este dorit în afara ţării, pentru că el este principalul chirurg. Dar cum bine ştii, atunci când un copil se operează este nevoie de 30 de oameni ca să fie acel copil primit, analizat, operat, reanimat şi apoi externat.

Dânsul şi-a dus mulţi români acolo, pentru că românii au ajuns să facă bine unele lucruri, ăsta este lucrul pe care…şi noi am fost surprinşi de noi înşine văzând că, da, uite, putem să facem lucrul ăsta, da, suntem foarte mândri când putem să facem lucrul ăsta.

“Acolo este mult mai rău ca în România, sunt peste 10.000 de copii cu boli cardiovasculare”

Dânsul a mers în Irak anul trecut, iar practic eu am început să vin cu dânsul, tot ne spunea de treburile astea, de ce se întâmplă acolo, vedeam imagini, plecau asistente de la mine de pe secţie şi tot timpul era rugămintea ”Haide, haide” şi am plecat şi eu cu dânsul şi am fost de patru ori începând cu luna mai a anului acesta.

Acolo este o ţară care are peste 10.000 de copii cu boli cardiovasculare care practic nu sunt diagnosticaţi, trataţi şi este mult mai rău ca în România”, a explicat medicul Cătălin Cârstoveanu.

Medicii români sunt ajutor într-un spital imens din Karbala, construit după model american. Personalul medical de acolo este însă insuficient şi este nevoie de ajutor extern astfel încât să poată fi ajutaţi toţi copiii cu probleme cardiace. Dr. Cârstoveanu spune că atât el, cât şi echipa puteau ieşi din incinta centrului medical numai însoţiţi şi că în oraş existau multe filtre cu oameni înarmaţi. “Sunt nişte ziduri mari şi în afara lor nu poţi să ieşi”, spune medicul, “pentru că Irak este Irak”.

“Domnul profesor a fost invitat să facă chirurgie cardiacă, practic să rezolve o problemă importantă în Karbala, este la peste 200 de kilometri de Bagdad, mai spre nord-vest, este un oraş foarte mare, este un spital absolut senzaţional, dar gol, ştii…este un spital făcut de Guvernul turc pentru Irak, este un spital după model american, cu spaţii imense, mari, exact aşa cum trebuie făcut, România nu are aşa ceva la ora actuală, este practic un centru spitalicesc, un hotel aşa de rezidenţi, sunt nişte ziduri mari şi în afara lor nu poţi să ieşi.

Pentru că încă Irak este Irak.