Potrivit Romsilva cad copacii precum spicele de grau in Romania din cauza vantului

padure

The New York Times scrie că Europa îşi sacrifică pădurile seculare pentru energie şi că guvernele cheltuie miliarde de dolari pe arderea lemnului pentru energie verde. Busteni dintr-o padure importanta a Europei din punct de vedere ecologic au fost incarcati in camioane si dusi la o fabrica in care sunt macinati copacii in rumegus si transformati in peleti. La fabrica monitorizata de un reporter New York Times s-au inregistrat sute de transporturi din padurile protejate. Peletii sunt vanduti in toata Europa, in numele energiei verzi.

„Astăzi, pe fondul cererii tot mai mari si a crizei energetice din Rusia, copacii întregi sunt recoltați pentru energie. Și sunt tot mai multe dovezi că pariul Europei pe lemn pentru a aborda schimbările climatice nu a dat roade. Oamenii cumpără pelete de lemn crezând că sunt alegerea durabilă, dar, în realitate, ei conduc la distrugerea ultimelor păduri sălbatice din Europa”, a declarat David Gehl de la Environmental Investigation Agency, pentru New York Times.

„Săptămâna viitoare, Parlamentul European este programat să voteze un proiect de lege care ar elimina majoritatea subvențiilor din industrie și ar interzice țărilor să ardă copaci întregi pentru a-și îndeplini obiectivele de energie curată. Doar energia din deșeurile lemnoase, cum ar fi rumegușul, ar fi calificată drept regenerabilă și, astfel, ar fi eligibilă pentru subvenții”, mentioneaza New York Times.

Dupa articolul New York Times, Romsilva a reactionat printr-un comunicat de presa.

„Un fenomen meteorologic extrem, din 5 februarie 2020, a afectat paduri din mai multe judete ale tarii, fiind inregistrate doboraturi masive de vant si rupturi pe circa 1.200 hectare fond forestier din cadrul Parcului National Cheile Bicazului – Hasmas, in judetele Harghita si Neamt. Din acestea, circa 800 de hectare se afla in zona de protectie integrala, iar alte 400 de hectare in zona de conservare durabila a parcului. Mentionam ca, aproximativ 90% din aceste paduri afectate de doboratura masiva de vant sunt paduri proprietate privata. Volumul total de lemn doborat de vant in Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas a fost de 84 de mii de metri cubi. Pentru ca exista riscul major ca in zonele in care s-au inregistrat doboraturile de vant sa-si faca aparitia un daunator, gandacul de scoarta al molidului – Ips typographus, care s-ar fi extins rapid la padurile sanatoase din jur, Consiliul Stiintific al Parcului National Cheile Bicazului – Hasmas a aprobat inlaturarea arborilor doborati de vant, lucrari care sunt in desfasurare. Aceste lucrari nu sunt taieri rase programate, asa cum au fost prezentate de publicatia New York Times, sunt lucrari legale, autorizate si necesare pentru evitarea riscului de aparitie a daunatorilor de scoarta in padurile sanatoase din jurul padurilor calamitate in urma fenomenului meteorologic extrem. De asemenea, afirmatia jurnalistilor americani ca s-au exploatat arbori seculari ”din unele dintre cele mai vechi paduri de pe continent” este una falsa, fiind infirmate chiar de catre fotografiile care insotesc articolul respectiv”, mentioneaza Romsilva.

Foto: New York Times