Postul, un remediu al sufletului pentru ieșeni

ce-alimente-să-consumi-în-postul-paștelui

In aceasta perioada, crestinii ortodocsi se pregatesc pentru cea mai importanta perioada din an si anume Invierea Domnului. Postul Pastelui este cel mai lung si mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an. Potrivit calendarului ortodox, anul acesta postul a inceput pe data de 7 martie si se va incheia pe 23 aprilie. In toata aceasta perioada de 40 de zile, crestinii ortodocsi trebuie sa adopte o atitudine spirituala, sa se roage si sa isi curete sufletul.

Postul nu a inceput brusc. Cu doua saptamani inainte, crestinii au renuntat la carne. Au consumat, apoi, branza si alte lactate, inca o saptamana. Această perioadă este prielnică și pentru sănătatea sufletului, pentru cei care se simt încărcați de griji și probleme.

Lucian Apopei – purt. cuv Arhiepiscopia Iasului:

„Postul mare cum este cunoscut postul Paștelui, este o perioadă de pregătire pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului, tine 7 săptămâni. Este o perioadă în care ar trebui să intensificăm mai mult rugăciunea și faptele bune. A posti înseamnă a pune în plan secund cele materiale și a pune în prim-plan partea spirituală, partea duhovnicească. A lăsa lucrurile bune să primeze în defavoarea orientărilor noastre lumești. Mâncarea nu este rea, lăcomia însă da.”

In Postul Pastelui, credinciosii se abtin de la anumite alimente, precum carne, oua, peste, branza si lapte. Si desi nu pare, sunt foarte multe variante de mancaruri de post, ce pot fi consumate fara probleme.

Lucian Apopei – purt. cuv Arhiepiscopia Iasului:

„Postim în primul rând pentru suflet. Se spune că postul de alimente este hrană pentru suflet. El este important și pentru trup. Și sunt și mărturii că în post avem ocazia să mâncăm mai sănătos. Să fim un pic mai selectivi, mai atenți. După cum spuneam, vorbim mai mult de calitate decât de cantinate.”

Se spune ca de la postul propriu-zis pot fi scutiti copiii, femeile gravide, lauzele si bolnavii, insa asta nu inseamna ca se pot lipsi de postul spiritual si de rugaciuni.

„Postul este important, dar cine poate să îl postească. Eu am diabet și cu inima și nu pot. Este foarte important. Dar miercurea și vinerea, postesc.” ne-a povestit o ieșeancă.

„Este foarte important pentru un creștin având în vedere că de la începuturile vremurilor se ține post. Postul are beneficii atât religioase, cât și medicale.” a mai povestit cineva.

Pe durata postului există și dezlegări la pește, zile în care cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Acestea sunt in ziua Praznicului Bunei Vestiri, pe 25 martie și  de Florii – în duminica dinaintea Paștelui.