Portugalia a renunțat la energia electrică pe bază de cărbune

carbunee

Portugalia a închis zilele trecute ultima sa termocentrală pe bază de cărbune, devenind a patra ţară din Uniunea Europeană care pune punct utilizării acestui combustibil fosil pentru a produce electricitate.

ONG-ul pentru protecţia mediului Zero a precizat într-un comunicat de presă că termocentrala pe cărbune de la Pego, centrul Portugaliei, era al doilea mare emitent de CO2 din această ţară, şi a adăugat că „eliberarea de cea mai importantă sursă de gaze cu efect de seră este o zi glorioasă pentru Portugalia”.

Încetarea utilizării cărbunelui pentru producţia de electricitate a avut loc cu mult înainte de 2030, data ţintă pe care şi-a propus-o Portugalia cu privire la utilizarea acestui combustibil fosil.

Belgia, Austria şi Suedia sunt celelalte trei state membre ale UE care au încetat deja să mai utilizeze cărbune pentru a produce energie electrică.

Deşi un procent important de 60%-70% din energia electrică din Portugalia este produsă din surse regenerabilă, această ţară se bazează în continuare pe importurile de combustibili fosili pentru a-şi acoperi necesarul de energie.

Există îngrijorări că termocentrala de la Pego, care aparţine grupului privat Tejo Energia, ar putea fi reconvertită pentru a putea arde peleţi din lemn.

„Provocarea acum este să ne asigurăm că firmele de utilităţi nu fac greşeala de a înlocui cărbunele cu gazele naturale sau biomasă nesustenabilă”, a declarat Kathrin Gutmann, director la Europe Beyond Coal.

„În mod clar, renunţarea la cărbune doar pentru a trece la al doilea cel mai prost combustibil fosil nu este un răspuns”, a spus şi preşedintele ONG-ului Zero, Francisco Ferreira.

Un proiect de document consultat de Reuters în luna iunie arată că Uniunea Europeană se gândeşte să înăsprească regulile cu privire la posibilitatea ca energia produsă pe baza arderii lemnului să fie clasificată drept regenerabilă.