Portugalia a modficat legislația muncii. Șefii nu mai au voie să contacteze angajații în afara orelor de lucru

telefon apel

foto: smh

Portugalia a devenit interzis ca șefii să le trimită angajaților mesaje pe telefon sau e-mailuri în afara programului de lucru.  Companiile cu mai mult de 10 salariați riscă să fie amendați dacă nu respectă această măsură.

Această hotărâre face parte din pachetul de legi privind dreptul la odihnă și a fost introdusă pentru a menține echilibrul dintre viața profesională și viața privată.

Persoanelor care au copii mai mici de 8 ani le este permis sp lucreze de acasă, fără aprobarea prelabilă a angajatorilor, iar o parte din plata facturilor la energie electrică și internet ar putea fi preluată de companii.

Pachetul de legi conține și măsuri pentru a preveni eventuale efecte negative ale muncii de la distanță și în acest sens, firmele vor organiza regulat, întâlniri față în față.

Unele măsuri incluse în acest pachet legislativ nu au fost încă aprobate de Parlamentul din Portugalia, cum ar fi de exemplu dreptul la deconectare, care le permite salariaților să își închidă telefonul și alte dispozitive de lucru în timpul liber.