Pop Șerban, fostul vicepreședinte al ANAF, retrimis în judecată de DNA pentru luare de mită

pop serban

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus retrimiterea în judecată a inculpatului Pop Șerban, la data faptei vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

în perioada 31 ianuarie – 23 decembrie 2008, Șerban Pop i-ar fi cerut unui om de afaceri 5 milioane de euro, din care ar fi primit 2,5 milioane de euro. El ar fi primit banii în patru tranșe, în conturile unor companii off shore pe care le-ar fi controlat prin interpuși.

Procurorii DNA spuneau că fostul vicepreședinte ANAF ar fi primit acești bani pentru aprobarea unei soluții fiscale individuale anticipate (act administrativ) legată de o tranzacție încheiată între compania omului de afaceri și o societate de stat și a urgentării restituirii, către firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA.

După primirea sumei aferente rambursării, aproximativ jumătate din banii încasaţi de firma omului de afaceri ar fi fost transferaţi într-un cont deschis la o bancă din Ungaria, iar de aici către două firme offshore controlate de același om de afaceri. De acolo, 2.500.000 euro au fost transferaţi mai departe în conturile unor firme offshore din Cipru controlate de inculpat, prin intermediar.

Aceasta, după ce în 24 martie 2021, în etapa premergătoare judecății (cameră preliminară), Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a restituit DNA dosarul, în urma unei contestații formulate de fostul șef al ANAF.

Motivul restituirii a fost unul de ordin procedural, în legătură cu o ordonanță din 17 septembrie 2019, prin care procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție infirmase în întregime o soluție de clasare dispusă anterior.

Între timp, în septembrie 2020, instanța supremă a emis o decizie a completului pentru soluționarea recursului în interesul legii prin care clarifică noțiunea de procuror ierarhic superior, explică DNA. În baza aceleiași decizii, magistrații ICCJ au mai dispus infirmarea în întregime a tuturor actelor subsecvente ordonanței din 2019, inclusiv a rechizitoriului întocmit în acest dosar.

Conform DNA, după restituirea dosarului procurorii anticorupție au refăcut actele de urmărire penală: au infirmat soluția de clasare conform deciziei ICCJ, au readministrat probatoriul și au dispus retrimiterea în judecată a lui Șerban Pop