Poluarea, mai nocivă decât fumatul!

foto_poluare

Anual, in lumea intreaga, mor mai multi oameni din cauza poluarii decat din cauza fumatului. Este concluzia unui studiu recent  în urma caruia oamenii de ştiinţă au lansat un apel la adoptarea unor măsuri urgente pentru stoparea practicii arderii combustibililor fosili.

Cercetătorii din Germania şi Cipru estimează că poluarea aerului a provocat 8,8 milioane de decese suplimentare în anul 2015 – aproape dublu în comparaţie cu cifra estimată anterior, de 4,5 milioane.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că, la nivel mondial, aproximativ 7 milioane de persoane mor anual din cauza fumatului.

Fumatul poate fi evitat,  poluarea atmosferică – nu!

”Deoarece majoritatea pulberilor în suspensie şi a poluanţilor atmosferici din Europa provin de la arderea combustibililor fosili trebuie făcută urgent trecerea către alte surse de energie”,

a afirmat unul dintre autorii studiului.

Studiul s-a concentrat pe ozon şi poluarea cu microparticulele de materie, cunoscute sub numele PM2,5, care dăunează în mod special sănătăţii deoarece pot pătrunde în plămâni şi pot ajunge chiar în sânge.

Potrivit cercetătorilor, noile informaţii indică faptul că impactul asupra sănătăţii a PM2,5 – principala cauză de afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare – este mult mai grav decât s-a crezut anterior.