Poluarea din Iasi a influentat numarul si gravitatea cazurilor de Covid

poluaree-810x463

Poluarea ridicata a facilitat cresterea numarului de infectari cu coronavirus. Aceasta este concluzia profesorului Silviu Gurlui care a observat in timpul pandemie ca poluarea a gravat starea persoanelor care au avut Covid.

„Noi stim si am demonstrat lucrul acesta si s-a vazut si la nivelul tarii ca acolo unde a fost poluare mai mare cu particule PM 2,5 sau oxizi de azot, acolo si numarul infectarilor a fost mai mare si cazurile dupa cunostintele mele au fost mai violente”, a declarat la Tele M, Silviu Gurlui, profesor la Universitatea Cuza.

2020 a fost un an special, cu o scadere brusca a poluarii in lunile de restrictii. Aerul a devenit mai curat dupa ce traficul s-a redus drastic in perioada in care Romania se afla in stare de urgenta.

A fost un an atipic pentru ca aceasta pandemie ne-a influentat foarte mult. Toate se leaga. Pe de alta parte inceputul pandemiei si masurile de restrictii care a dus la o diminuare drastica a poluarii, prin poaluare intelegand anumiti compusi, cei monitorizati la nivel local. Din estimarile mele, in martie, aprilie, mai, poluare a scazut undeva la 30 la suta lucru regasit in multe alte zone din tara si chiar de pe glob„, a mai precizat Silviu Gurlui.

Traficul infernal, numarul mare de masini, felul in care este organizat traficul cat si reluarea activitatii pentru operatorii economice au readus poluare in limitele normale.

„Din pacate spre toamna, octombrie – noiembrie, lucrurile au revenit cumva la normalitate. Poluarea a crescut fiind accentuate si de fenomenele meteorologice si de resuscitarea marilor poluatori la nivel local si national„, a adaugat profesorul.

Incendiile si surse de incalzire de la marginea orasului cand particulele mici migreaza spre centru sunt alte fenomene care trebuie sa-i ingrijoreze pe specialisti.