Poluare masivă – stații de măsurare ale aerului, stricate

foto_poluare

Aerul este o eternă problema in municpiul Iasi. Daca in aceasta vara, capitala Moldovei a fost în topul celor mai poluate orase din tara, lucrurile nu s-au schimbat nici odata cu venirea frigului. Insa, de aceasta data, indicii de poluare nu pot fi determinati exact din cauza defectiunilor aparute la una dintre cele mai mari statii din Podu de Piatra. Reprezentantii APM Iași spun că deși au notificat defectiunile catre Ministerul Mediului, acestia nu au luat nicio masura.

Specialistii trag un semnal de alarmă asupra valorilor de poluare din municipiul Iași. In ultima saptamana indicii de poluare au crescut semnificativ, odată cu venirea frigului si disparitia vegetatiei. De asemenea, o problema majora o reprezinta si statiile de monitorizare a aerului, mai ales cea din Podu de Piatra care a devenit nefunctionala de mai bine de trei luni de zile. Prinipalele cauze care au des la defectiuni fiind vechimea.

Silviu Gurlui – fizician

„Poluarea în această perioadă și în ceea ce urmează este mare și va fi din ce in ce mai mare pentru că vegetația se diminuează. Despre senzorii din Iași, din păcate știm că stația din Podu de Piatră nu mai funcționează de 3 luni de zile, la fel și cea din Tătărași. Măpcar la particule PM10, PM2,5 acestea nu mai sunt măsurate de 3 luni de zile. Cele mai importante stații din Iași, Stația Podu de Piatră, niciun senzor nu mai funcționează. Iar în privința benzenului, acesta nu se mai măsoară de loc în Iași, nicăieri de 7 luni de zile.”

Reprezentantii APM spun că problemele aparute la stațiile de măsurare ale aerului ar trebui rezolvate de Ministerul Mediului.

Galea Temneanu – director APM Iași

„Cunoaștem calitatea aerului în municipiul Iași pentru că avem stația de fond urban funcțională și având în vedere că raza ei de influență este de câțiva kilometri pătrați, deci putem spune că știm care este calitatea aerului în municipiul Iași chiar dacă Stația de trafic din Podu de Piatră nu este funcțională. Nu putem face noi decontarea acestor cheltuieli din bugetul APM-ului, ele se fac din bugetului Ministerului Mediului și conform procedurilor, am notificat prezența acestor defecțiuni tehnice și necesitatea reparațiilor. Sperăm să se remedieze cât de curând.”

Iașul a fost în cap de listă la nivel național, la capitolul poluare, iar odata cu venirea frigului, pornirea căldurii și aparația unor fenomene meteo specifice iernii, indicii de poluare vor creste semnificativ.