Poluare la cote alarmante în Iași

poluaree-810x463

Iasul se confrunta in ultima perioada cu o crestere semnificativa a poluarii. In ultima luna s-au inregistrat depasiri fata de limita admisa la indicatorul PM10, in 4 statii de monitorizare a calitatii aerului. Principalele surse de poluare sunt traficul auto, incalzirea rezidentiala si santierele de constructii. Locuitorii sunt sfatuiti sa poarte mastile de protectie, pentru ca astfel se protejeaza si de particulele de praf.

Potrivit specialistilor de mediu din Iasi, poluarea a scazut in anul 2020 comparativ cu anul 2019, depasiri ale PM10 fiind inregistrate incepand cu luna septembrie . In aceasta luna, pentru indicatorul particule in suspensie PM10 determinat gravimetric, s-a inregistrat o depasire a valorii de 50 micrograme/m3 pentru protectia sanatatii umane.

Galea Temneanu, director APM Iasi

Odata cu sosirea anotimpului rece lucrurile se schimba si ne asteptam la asta pentru ca in general pe perioada vremei reci inregistram depasiri, asta pentru ca apare o sursa suplimentara de poluare cu pulberi in suspensie. Este vorba de arderea combustibililor pentru incalzirea locuintelor si atunci adunate la celelalte surse, respectiv traficul, activitatea de salubrizare, santierele tinand cont ca in perioada rece conditiile meteo de multe ori sunt nefavorabile dispersiei poluantilor, da inregistram depasiri.

Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi au inregistrat un singur episod de poluare, pe o durata de 5 zile consecutiv, in care indicele PM10 a fost depasit, la statiile de monitorizare a calitatii aerului.

Pentru luna octombrie am inregistrat un episod de poluare in toate statiile de monitorizare in perioada 21-25 octombrie si cele mai multe in statia de trafic, insa sunt corelate asa cum va spuneam cu fenomene meteo si respectiv calm atmosferic si inversiunea termica.

Profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizica a Universitatii „Al. I. Cuza” sustine ca poluarea a atins cote alarmante in capitala Moldovei. In urma recentelor verificari, a reiesit ca pulberile in suspensie PM10 au valori depasite in unele cartiere, la orele de varf.

Silviu Gurlui, profesor Fac. Fizica UAIC:

In aceasta perioada, concentratia particulelor PM10 a crescut foarte mult. Se stie ca de regula poluarea este mare inspre orele de seara, de la 19 pana la ora 21-22 de regula si dimineata intre 6 si ora 9 dimineata. Acestea sunt perioadele mai critice si spre aceste ore trebuie o atentie mai mare idn partea poluatiei si autoritatilor, pentru ca poluarea este extrem de importanta, pentru ca ne afecteaza sanatatea in primul rand si este cu atat mai importanta in aceasta perioada unde avem aceasta pandemie.

Acesta a mai precizat ca fiecare microgram/m3 de PM10 cauzeaza o crestere in Romania cu 10.3% a numarului de infectari cu coronavirus pentru perioada 1 octombrie-3 noiembrie.

Silviu Gurlui, profesor Fac. Fizica UAIC:

Concentratiile mari, in special la particulele PM10 si la oxizii de azot, acestea favorizeaza numarul de infectari si de asemenea de decese. Fiecare microgram/m3 dintre acesti poluanti, peste limita maxima admisibila, duce la o crestere a numarului de infectari cu 10% si conform altor studii internationale, iti arata ca numarul deceselor cauzate de feicare microgram/m3 dintre acesti compusi, duce la o crestere a numarului de decese de pana la 13% .

Poluarea cu pulberile in suspensie PM10 pot provoca inflamatii si intoxicari. Sunt afectate in special persoanele cu boli cardiovasculare si respiratorii, copiii, varstnicii si bolnavii de astm. Copiii cu varsta mai mica de 15 ani inhaleaza mai mult aer si in consecinta mai multi poluanti. Expunerea pe termen lung poate cauza cancer si moarte prematura.