Polonia va amplasa rachete Patriot germane în apropierea graniței cu Ucraina

rachete Patriot germane

Aliații NATO, Polonia și Germania, au convenit să amplaseze lansatoare de rachete Patriot suplimentare în apropierea frontierei poloneze cu Ucraina, în urma unei oferte venite de la Berlin, a declarat luni ministrul polonez al apărării, potrivit Reuters.

„Ministrul german al apărării a confirmat disponibilitatea de a amplasa lansatorul Patriot la granița cu Ucraina”, a scris Mariusz Blaszczak pe Twitter.

„Versiunea sistemului rămâne de stabilit, la fel ca și rapiditatea cu care vor ajunge la noi și cât timp vor staționa”, a mai precizat acesta.

Berlinul a oferit Varșoviei sistemul de apărare antirachetă Patriot pentru a contribui la securizarea spațiului său aerian, după ce o rachetă s-a prăbușit în Polonia săptămâna trecută, a declarat duminică ministrul Apărării, Christine Lambrecht, pentru un ziar.

Guvernul german declarase deja că va oferi vecinului său estic un ajutor suplimentar în ceea ce privește poliția aeriană cu ajutorul unor avioane Eurofighter germani după acest incident, care a stârnit inițial temeri că războiul din Ucraina s-ar putea extinde dincolo de graniță.

Se pare că racheta care a lovit Polonia săptămâna trecută, omorând două persoane, a fost trasă accidental de apărarea aeriană a Ucrainei și nu a fost un atac rusesc, a transmis șeful NATO, Jens Stoltenberg.

Sistemele de apărare antiaeriană cu baza la sol, cum ar fi Patriot de la Raytheon (RTX.N), sunt construite pentru a intercepta rachetele care se apropie.