Polonia sfideaza Comisia Europeana si anunta ca nu-si redeschide granitele pentru cerealele ucrainene indiferent de decizia oficialilor de la Bruxelles

Polonia nu-și va redeschide granița pentru importurile de cereale ucrainene, indiferent de decizia Comisiei Europene din această săptămână, a declarat marți premierul Mateusz Morawiecki.

Importurile de cereale ucrainene, inclusiv grâu și porumb, sunt în prezent interzise pe teritoriul a cinci țări din estul UE – inclusiv Polonia, Ungaria și România – în baza unui acord încheiat cu Bruxelles-ul la începutul acestui an. Este permis doar tranzitul către alte destinații. Restricțiile expiră vineri, iar Comisia nu a decis încă dacă le va lăsa să expire sau le va prelungi.

“Polonia nu va permite ca, cerealele ucrainene să ne inunde. Indiferent de decizia oficialilor de la Bruxelles, nu ne vom deschide granițele”, a declarat Morawiecki într-un mesaj pe platforma X, fostul Twitter.

Guvernul polonez a adoptat marți o rezoluție oficială prin care solicită executivului UE să prelungească interdicția și avertizează că Varșovia va impune o interdicție unilaterală dacă acest lucru nu se va întâmpla.

Această măsură ar încălca normele comerciale comune ale blocului și nu este prima dată când Varșovia amenință că va face acest lucru. Problema produselor ucrainene mai ieftine care inundă piața poloneză ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei s-a dovedit a fi un factor de divizare înainte de alegerile naționale din Polonia din octombrie.

Având în vedere că fermierii protestează față de afluxul de cereale ucrainene, pe care îl consideră o amenințare la adresa mijloacelor lor de trai, expirarea acordului ar putea avea consecințe politice pentru guvernul conservator condus de partidul Lege și Justiție (PiS) al lui Morawiecki.

“Prețurile globale ale cerealelor și, în consecință, prețurile din Polonia sunt semnificativ mai mici, iar oferta locală este suficient de mare pentru ca firmele să nu fie interesate să importe din Ucraina”, a declarat un analist, Mirosław Marciniak, la începutul acestei săptămâni.

Kievul a amenințat că se va adresa Organizației Mondiale a Comerțului dacă interdicția rămâne în vigoare. Nu este clar dacă președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, va aborda această problemă în discursul său anual privind starea Uniunii, care va avea loc miercuri. Diplomații UE se vor întâlni din nou vineri – ziua în care interdicția ar trebui să expire – ceea ce înseamnă că discuțiile ar putea dura până în ultimul moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *