Polonia schimba foaia cu Ucraina si nu mai furnizeaza arme Kievului

Varșovia a încetat să mai furnizeze arme Kievului și se concentrează în schimb să se înarmeze, a declarat miercuri premierul polonez Mateusz Morawiecki, pe fondul unei dispute legate de exporturile agricole ale Ucrainei.

„Nu mai transferăm arme Ucrainei, pentru că acum înarmăm Polonia cu arme mai moderne”, a declarat Morawiecki într-o apariție la postul de televiziune polonez Polsat, potrivit European Pravda. „Dacă nu vrei să fii în defensivă, trebuie să ai cu ce să te aperi”, a adăugat el, insistând însă că această mișcare nu va pune în pericol securitatea Ucrainei.

Comentariile laconice ale lui Morawiecki au fost făcute în contextul în care tensiunile dintre Kiev și UE au escaladat în ultima săptămână, după ce Comisia Europeană a decis să permită vânzările de cereale ucrainene în cadrul blocului, punând capăt restricțiilor privind importurile de cereale pe care cinci țări din estul UE le-au urmărit inițial pentru a-și proteja fermierii de concurență.

Polonia, Ungaria și Slovacia au reacționat la inițiativa Comisiei prin impunerea unor interdicții unilaterale asupra importurilor de cereale ucrainene, ceea ce reprezintă o încălcare evidentă a normelor UE privind piața internă. Kievul a ripostat prin intentarea de procese împotriva celor trei țări la Organizația Mondială a Comerțului.

Marți, președintele ucrainean Volodymyr Zelenski i-a atacat subtil pe cei care au impus interdicții asupra cerealelor, declarând în fața Adunării Generale a ONU: „Este alarmant să vedem cum unii din Europa, unii dintre prietenii noștri din Europa, joacă solidaritatea într-un teatru politic – făcând un thriller din cereale. Poate că ei par să își joace propriul rol, dar de fapt ajută la pregătirea scenei pentru un actor din Moscova”.

Deși Zelenski nu a numit în mod specific Polonia, Varșovia l-a convocat pe ambasadorul Kievului la Ministerul de Externe în replică.

Morawiecki a transmis, de asemenea, un „avertisment” către „autoritățile ucrainene”, declarând anterior pentru Polsat: „dacă vor escalada conflictul în acest fel, vom adăuga produse suplimentare la interdicția de import în Polonia”. Autoritățile ucrainene nu înțeleg în ce măsură a fost destabilizată industria agricolă din Polonia.

Polonia se află în mijlocul unei campanii cu miză mare înaintea alegerilor de luna viitoare, guvernul de dreapta Lege și Justiție luptând pentru realegere. Inițial, Varșovia a oferit un sprijin real Kievului la inceputul razboiului dar acest sprijin s-a diminuat pe măsură ce fermierii polonezi au avut de suferit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *