Polonia cheltuie 400 milioane de dolari pentru zidul de la granița cu Belarus

wall_700

Serviciul de frontieră polonez a anunțat menținerea ritmului planificat anterior de construire a unui zid la granița cu Belarus.

„Constructia zidului de la granita dintre Polonia si Belarus este in desfasurare. Finalizarea lucrarilor este programata pentru luna iunie a acestui an”, a spus serviciul de frontiera.

„Bariera va fi un element important in sistemul de protectie a frontierei de stat”, s-a menționat în comunicat.

În martie, a fost suspendata construcția unui zid la granița dintre Letonia și Belarus. Antreprenorul a spus că, costul construcției s-a modificat din cauza situației politice și economice din lume, dupa sancțiunile impuse Rusiei și Belarusului, care au crescut prețurile la combustibil și livrarea materialelor. O nouă licitație a fost anunțată în rândul organizațiilor de construcții.

Construcția unei bariere la granița dintre Polonia și Belarus a început pe 25 ianuarie. Înălțimea peretelui ajunge la 5,5 metri, acesta se va întinde pe 180 km. Costul proiectului a fost estimat la 394 de milioane de dolari.

Președintele Belarusului, Alexandru Lukașenko, a estimat în decembrie 2021 construcția unui zid la granița polono-belarusă la un miliard de dolari, numind-o idee stupidă.

Decizia de a construi bariera a fost luată pe fondul crizei migrației de la granița dintre Belarus și Polonia. În 2021, conform Varșoviei, 39,7 mii de persoane au încercat să treacă ilegal granița polono-belarusă. Din cauza crizei migrației din Lituania și Polonia, la frontieră a fost introdusă starea de urgență în 2021.