Polonia avertizează asupra încercărilor „armate” la granița sa, în timp ce Germania îndeamnă UE să acționeze

3244

foto: Leonid Shcheglov/BelTA/TASS

Polonia spune că alte mii de migranți așteaptă lângă granița cu Belarus, iar ministrul german spune că Varșovia și Berlinul „nu se pot descurca singure”.

Polonia a avertizat cu privire la o escaladare „armată” a conflictului care implică migranți în apropierea graniței cu Belarus, în timp ce comunitatea globală a reacționat la ultimul capitol sumbru din criza migranților din Europa.

După ce a blocat intrarea a sute de oameni în țară, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat că încă 3.000 până la 4.000 de migranți se adună în apropierea graniței.

„Ne așteptăm ca în viitorul apropiat să existe o escaladare a acestui tip de acțiune la granița poloneză, care va fi de natură armată”, a spus el.

Polonia și alte țări UE au acuzat Belarus că încearcă să provoace o nouă criză a refugiaților în Europa, ca răzbunare pentru criticile lor la adresa brutală represiune a opoziției lui Alexandru Lukașenko. Situația se fierbe de luni de zile și s-a înrăutățit luni, când autoritățile din Belarus au escortat aproximativ 1.000 de persoane până la granița cu Polonia.

„Forțele și soldații Ministerului de Interne au reușit să oprească prima încercare în masă de a breșa granița”, a scris ministerul polonez al Apărării pe Twitter. Ministerul a spus că migranții și-au așezat tabăra în regiunea Kuznica și au fost „în mod constant păziți de serviciile belaruse”.

Poliția de frontieră poloneză a declarat că punctul de trecere de la Kuznica va fi închis marți devreme.

Pawel Soloch, șeful Biroului de Securitate Națională al Poloniei, a declarat luni seara că „în următoarele ore, atacurile la granița noastră vor fi reînnoite de grupuri de câteva sute de oameni”.

Între timp, Germania a cerut membrilor UE să adopte măsuri pentru a depăși criza declanșată de numărul mare de migranți. „Polonia sau Germania nu se pot descurca singure”, a declarat ministrul interimar de interne Horst Seehofer pentru cotidianul Bild.

„Trebuie să ajutăm guvernul polonez să-și securizeze granița externă. Aceasta ar fi de fapt sarcina Comisiei Europene. Acum fac apel la ei să ia măsuri”, a spus el

Cu calea în spatele lor blocată de Belarus, migranții rămân prinși între cele două țări și cel puțin opt persoane au murit din cauza expunerii. Mulți oameni care caută să intre în Polonia fug cu disperare de război și de țările devastate de sărăcie din Orientul Mijlociu.

Într-un videoclip s-ar fi observat un ofițer polonez înarmat folosind un spray chimic, printr-un gard, pentru a opri bărbații care încercau să taie sârma. Unii migranți au aruncat cu obiecte în poliție. Înregistrările video din presa din Belarus au arătat oameni folosind stâlpi sau ramuri lungi de lemn pentru a încerca să treacă de un gard de frontieră în timp ce elicopterele poliției se învârteau deasupra capetelor.

Împușcăturile pot fi auzite într-un alt videoclip postat pe rețelele de socializare. Nu este clar dacă cineva a fost rănit ca urmare. În filmare, o voce în afara camerei spune că polițiștii de frontieră din Belarus au deschis focul, posibil în aer. Oficialii belarusi susțin că împușcăturile au venit din partea poloneză a graniței.

NATO a lovit luni la Minsk, acuzând guvernul de acolo că îi folosește pe migranți ca pioni politici. Polonia, membră a UE și NATO, a atras critici aspre pentru retorica sa dură asupra migrației în ultimii ani.

Anterior, președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a promis un sprijin mai mare pentru Polonia, Lituania și Letonia pentru a face față situației de urgență. Ea a spus că UE va stabili „cum să sancționeze, inclusiv prin includerea pe lista neagră, companiile aeriene din țări terțe care sunt active în traficul de persoane”.

„Belarus trebuie să înceteze să pună în pericol viața oamenilor. Instrumentalizarea migranților în scopuri politice de către Belarus este inacceptabilă”, a spus Von der Leyen.

Departamentul de Stat al SUA a cerut regimului din Belarus să „oprească imediat campania de orchestrare și constrângere a fluxurilor de migranți ilegali dincolo de granițele sale în Europa”.

Cei care încearcă să treacă din Belarus în UE au rămas prinși între cele două granișe din octombrie, când poliția poloneză a fost autorizată să expulzeze migranții și să ignore cererile de azil. Polițiștii de frontieră din Belarus nu le-au permis să se întoarcă, ceea ce înseamnă că oameni din țări precum Irak, Siria și Afganistan au fost lăsați în pădurile inospitaliere, pe măsură ce temperaturile scad sub zero.

Crystal van Leeuwen, manager de urgențe medicale la Médecins Sans Frontières, a declarat săptămâna trecută pentru The Guardian că ONG-urile trebuie să obțină acces urgent în zona de securitate pentru ca revendicările migranților și protecția internațională să fie respectate.

Polonia a raportat aproape 30.000 de treceri ilegale a frontierei în acest an, peste 17.000 fiind în luna octombrie. Mulți încearcă să fugă în Germania, care a spus că a primit peste 6.100 de refugiați prin Polonia din Belarus de la începutul anului.

Belarus a negat că are că ar fi direcționat fluxul de migranți.

„Indiferența și atitudinea inumană a autorităților poloneze i-au determinat pe refugiați să facă un asemenea pas de disperare”, a declarat polițistul de frontieră din Belarus într-un comunicat luni.