Polonia ameninta ca inchide granita pentru cerealele ucrainene daca nu primeste bani de la Bruxelles. Romanii vor fi din nou fraierii de serviciu?

Solidaritatea Varșoviei cu Kievul nu cunoaște limite – sau aproape. Totul se rezumă la bani, noteaza Politico. La mai bine de un an după ce UE a înființat “culoarele de solidaritate” terestre pentru a ajuta la scoaterea din Ucraina a milioane de tone de produse agricole blocate, Varșovia amenință că își va închide granița pentru a doua oară, dacă Bruxelles-ul nu prelungește restricțiile temporare și nu vine cu bani pentru a se asigura că niciunul dintre aceste produse nu rămân blocate în Polonia.

Măsura unilaterală ar încălca normele comerciale comune ale UE, dar Varșovia susține că este necesară deoarece produsele ucrainene – acum blocate din nou de Rusia de pe ruta lor tradițională de export din Marea Neagră – îi subminează pe fermierii polonezi.

“Interesele fermierilor noștri sunt primordiale pentru noi”, a declarat marți ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, după o reuniune a miniștrilor agriculturii din UE la Bruxelles. “Deciziile noastre nu sunt împotriva nimănui; ele sunt în primul rând pentru fermierii noștri.”

În urma invaziei Rusiei în Ucraina și a blocadei porturilor sale de la Marea Neagră de anul trecut, țările estice ale UE – Polonia, România și, într-o măsură mai mică, Bulgaria, Ungaria și Slovacia – s-au trezit inundate de volume fără precedent de cereale ucrainene.

Motivele au fost surprinzător de simple. În pofida războiului, comerțul cu cereale este în continuare condus de piață și, ca în cazul oricărui produs de bază, cel mai ieftin găsește cumpărători. Cerealele ucrainene sunt de înaltă calitate și ieftine – dar numai dacă sunt transportate pe mare sau pe distanțe relativ scurte în interiorul țării.

Când a fost vorba de cereale care au intrat în Polonia, majoritatea au ajuns doar până în regiunea estică de la granița cu Ucraina.

Telus a acuzat comercianții multinaționali că aduc cereale ucrainene peste graniță și le vând intermediarilor locali, cum ar fi morile și producătorii de furaje. Fermierii polonezi, la rândul lor, au văzut cum cererea pentru propriile produse a scăzut. Cu toate acestea, aliații care sprijină Polonia și celelalte patru țări sunt foarte puțini.

“Această interdicție temporară a fost absolut necesară, deoarece aceste țări nu ar fi rezistat presiunii”, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul polonez pentru agricultură din partea UE.

Alții văd lucrurile altfel. Înalți oficiali ucraineni au criticat restricțiile, iar președintele Volodymyr Zelenski a declarat că orice prelungire a restricțiilor este “absolut inacceptabilă și total neeuropeană”.

“Poziția noastră este clară: blocarea exporturilor pe cale terestră după 15 septembrie, când expiră restricțiile relevante, este inacceptabilă sub orice formă”, a declarat Zelenski într-o postare pe Telegram luni seară.

Exasperarea lui Zelenski a urmat după o săptămână în care președintele rus Vladimir Putin a pus capăt Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, a reimpus o blocadă maritimă și a lansat o serie de atacuri aeriene asupra porturilor de coastă ale Ucrainei. În cadrul acordului privind cerealele mediat de ONU, Ucraina a exportat 33 de milioane de tone de cereale pe piețele mondiale în cursul anului trecut. Acum, pe măsură ce recolta este adusă, această rută este închisă.

Multe țări din UE, printre care Franța, Germania și Spania, susțin poziția Ucrainei. Deși recunoașterea cerealelor ucrainene a pus presiune asupra unor fermieri din UE, acestea spun că restricțiile comerciale subminează integritatea pieței interne a blocului și eforturile acestuia de a sprijini Ucraina.

“Acesta nu este un program de împlinire a dorințelor, în care alegi ceea ce îți place, iei bani de la Bruxelles, dar în același timp închizi granița”, a declarat ministrul german al agriculturii Cem Özdemir, adăugând că singurul actor care beneficiază de pe urma acțiunilor Poloniei este Rusia, care încearcă să elimine Ucraina de pe piața mondială a cerealelor.

Restricțiile actuale urmează să expire la 15 septembrie – cu o lună înainte ca Polonia să meargă la urne pentru a alege un nou guvern.

Având în vedere că agricultorii reprezintă un electorat cheie, guvernul de dreapta în exercițiu este ferm convins că nu va permite importul de cereale ucrainene pe teritoriul său. “Cu siguranță nu vom permite ca acest lucru să se întâmple”, a declarat Telus. Bruxelles-ul nu a luat o poziție față de amenințarea poloneză, alegând în schimb să faciliteze negocierile cu ușile închise între cele cinci țări UE și Ucraina.

În condițiile în care Comisia a tergiversat, Lituania a propus ca exporturile de cereale ucrainene să treacă prin Polonia către portul său baltic Klaipėda și alte patru porturi din Estonia și Letonia.

Însă fiecare kilometru adaugă la costurile de transport, ceea ce face ca producția ucraineană să fie mai puțin competitivă pe piața mondială. Apoi, mai sunt și costurile logistice de extindere a capacităților feroviare și de depozitare, iar nimeni – cu atât mai puțin Varșovia – nu dorește să plătească o factură care ar putea ajunge la sute de milioane de euro.

Telus a declarat că, dacă Bruxelles sau alte țări din UE doresc să subvenționeze transportul de cereale prin Polonia, sunt binevenite să o facă.

“Comisia Europeană are întotdeauna fonduri pentru atât de multe lucruri diferite, astfel încât poate găsi bani și pentru a subvenționa transportul”, a spus el. “Polonia este un mare susținător al ajutorării Ucrainei – nu cred că cineva se îndoiește de acest lucru. Dar acest sprijin ar trebui să fie răspândit în toate țările, nu doar în Polonia și în [alte] țări de frontieră.”

Marea întrebare care planează asupra lui Telus acasă este cine a importat de fapt cereale ucrainene în Polonia – existând zvonuri potrivit cărora înalți oficiali guvernamentali polonezi ar fi încurajat companiile să profite de prețurile mai mici și să aducă marfa în țară.

La preluarea mandatului în aprilie, Telus a declarat că va publica o listă a companiilor. Încă nu a făcut acest lucru, alimentând îngrijorările că lista ar putea stânjeni tabăra de guvernare înainte de alegeri.

Jan Maria Jackowski, membru al Senatului polonez, i-a cerut săptămâna trecută lui Telus să își respecte promisiunea. “Dezvăluirea acestei liste este cheia pentru a înțelege această situație”, a spus el. “Dacă este așa cum sugerează comentariile emergente, atunci avem de-a face cu unul dintre cele mai mari scandaluri pe care le-am avut în Polonia în ultimii ani”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *