Polonia a construit un gard pe o lungime de 206 kilometri la granita cu Belarus

gard polonia

Ministrul polonez de Interne a anunțat ca până la începutul anului viitor, întreaga lungime de 206 de kilometri a granitei cu Belarus va fi protejata cu un gard, inalt de 5 metri, care va fi echipat cu camere termice și senzori de mișcare. Potrivit acestuia, granița polono-belarusă va fi cea mai sigură graniță din Uniunea Europeana.

Gardul gri care protejează granița poloneză aproape se îmbină cu peisajul zdrobitor de iarnă. Construcția liniei de apărare de 206 kilometri lungime a fost finalizată în vară. Vineri, ministrul polonez de interne a anunțat pornirea sistemului de monitorizare pentru a ajuta la controlul primei etape.

„Astăzi dăm în funcțiune sistemul de supraveghere pe primul tronson al gardului de frontieră, iar în câteva săptămâni va funcționa pe toată lungimea gardului de frontieră. Până la începutul anului viitor, vom avea cel mai lung sistem electronic centralizat de control la frontieră, din lume”, a anunțat șeful ministerului.

Această porțiune a graniței, care are doar 21 de kilometri lungime, este monitorizată 24 de ore pe zi de 241 de camere standard și alte 67 de camere termice. Potrivit ministrului de Interne, scopul era construirea celei mai sigure bariere de frontieră din Uniune. Potrivit autorităților locale, numărul persoanelor care încearcă să treacă ilegal frontiera a scăzut cu o zecime de la înființarea gardului.

Guvernul polonez a decis să închidă granița după ce mase de migranți africani și asiatici au încercat anul trecut să treacă ilegal granița poloneză în Europa de Vest. 

De la început, Polonia a rezistat presiunii migrației. Anul acesta, 400 de traficanți de persoane au fost deja arestați la granița cu Belarus și Lituania. Văzând eficacitatea închiderii frontierei, ei au început recent să construiască un gard de sârmă ghimpată pe tronsonul de frontieră comun cu enclava Kaliningrad, după ce aeroportul orașului rus a anunțat că vor accepta zboruri care transportă imigranți din Turcia, Siria și Belarus.