Politologul Daniel Șandru, profesor la UPA din Iași, este noul președinte al IICCMER

Daniel Sandru

Schimbări la Opera Națională Iași

Premierul Nicolae Ciucă l-a numit pe universitarul Daniel Șandru în calitate de președinte executiv al
Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, cu rang de
secretar de stat. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.

„Dincolo de evaluarea instituțională pe care e firesc să o realizez la început de mandat, prioritatea zero este revitalizarea proiectului Memorialul Râmnicu Sărat, unul dintre cele mai dure centre ale represiunii comuniste, astfel încât să fie asigurate cele mai potrivite soluții de valorificare muzeală. Programele educaționale, prin organizarea de școli și universități de vară, alături de reluarea Programului de burse doctorale sunt alte priorități pentru IICCMER. Consider, de asemenea, că cercetarea trecutului recent, natura, scopul, efectele, dar și memoria regimului comunist în exilul românesc, aducerea în fața justiției și a opiniei publice a responsabililor comuniști aflați în viață, ca o necesară reparație morală față de foștii deținuți politic și față de toate victimele regimului comunist trebuie să se înscrie în centrul preocupărilor acestei instituții”, a declarat noul președinte al IICCMER.

Daniel Șandru este politolog, profesor universitar doctor la Facultatea de Științe Politice și
Administrative a Universității „Petre Andrei” din Iași, instituție în cadrul căreia a deținut funcția de
președinte al senatului universitar și pe cea de prorector. Licențiat, ca șef de promoție, al Facultății de Filosofie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași (1999) și, ulterior, absolvent de Științe Politice (2001) în
cadrul aceleiași instituții, are un master în Filosofie Politică (2000), un doctorat magna cum laude în
Filosofie (2008), susținut de asemenea la Universitatea „Al.I. Cuza” și a obținut în 2019 un doctorat
summa cum laude în Științe Politice la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Între august 2016 și februarie 2017 a fost secretar de stat, coordonator al Departamentului Centenar din cadrul Cancelariei Prim-ministrului Guvernului României, iar în intervalul aprilie 2017-aprilie 2020 a coordonat Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași.

În perioada martie 2021-ianuarie 2022 a fost director general interimar al Operei Naționale Române din Iași. În 2016, în calitate de director al revistei de cultură contemporană Timpul (în intervalul 2014-2017), a fost decorat de către Președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria „Promovarea culturii”.

De asemenea, pentru coordonarea activităților Departamentului Centenar, în 2019 a fost decorat de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, cu Medalia Regală pentru Loialitate și i s-a conferit „Meritul Academic”, cea mai înaltă distincție a Academiei Române. În noiembrie 2021, „în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării și promovării memoriei evenimentelor și participanților la înfăptuirea unității naționale și a statului român modern, contribuind la apărarea și perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire”, Președintele României i-a conferit Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”.