Politistii si jandarmii pot aplica sanctiuni privind deseurile

Guvernul a aprobat printr-o Ordonanța de Urgență ca reprezentantii unitatilor teritoriale administrative sa poata aplica sancțiuni privind deșeurile. In plus, masinile care transporta ilegal deseuri pot fi confiscate de catre politisti sau jandarmi. De asemenea, noua legislație în privința deșeurilor prevede ca, până în 2030, doar 10% din gunoiul municipal să mai fie depozitat.

Guvernul si-a propus să accelereze printr-o legislație mult mai restrictivă  procesul de colectare selectivă.

Gheorghe Bacușcă – comisar șef Garda de Mediu Iași: „A fost modificată legea deșeurilor și legislația s-a schimbat prin ordonanța 92, din 19 august. Și ce este important în această ordonanță, faptul ca unitatile teritoriale administrative, prin împuterniciții lor, pot aplica legislația de mediu, privind deșeurile, in general. Mai mult de atat, unde sunt probleme si se fac transporturi cu deseuri, masinile care nu au autorizatie, care transporta ilegal aceste deseuri, pot fi confiscate de catre ei, poliția locala, jandarmerie.”

Noua implicare a autoritatilor locale in aplicarea sanctiunilor vine ca un colac de salvare pentru cei care efectueaza controalele. Inspectorii Garzii de Mediu, sunt putini, atat la nivelul judetului Iasi, cat si a tarii.

Gheorghe Bacușcă – comisar șef Garda de Mediu Iași: „Cei care fac activitatea de control, în momentul de față suntem in jur de 400 de persoane, adica daca o luam ca si distanta pe care o aveam si marimea judetelor si a tarii, pentru un numar de 400 de persoane, reprezenta foarte putin, si noi nu aplicam legislatia privin deseurile, verificam si societatile comerciale si, in special pe cei care au autorizatie de mediu si trebuie sa fie verificati, uneori chiar anual.”

În acest moment, România reciclează doar 11% din totalul deșeurilor. Media europeană este de aproximativ 50%, iar pe primul loc se situează Germania, cu un procent de 70%.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!