Polițiștii botoșăneni ies în stradă: Sunt discriminați la salarii

pichetare-sindicate-politie-3-1-696x522

foto: monitorulbt

Polițiștii vor protesta, timp de două zile, în centrul municipiului Botoșani.

Astfel, joi și vineri, între orele 13:00 – 14:00, sunt anunțate acțiuni de protest în fața Prefecturii Botoșani. Vor participa toți reprezentanții sindicatelor din Poliție, Poliția de Frontieră și sistemul penitenciar.

La fel ca la începutul acestui an, când de asemenea au ieșit în stradă, oamenii legii spun că principalele nemulțumiri sunt legate de salarii, din momentul în care Guvernul a anunțat înghețarea lefurilor bugetarilor, inclusiv a polițiștilor.

„Principala nemulțumire rămâne înghețarea salariilor în anul 2021, contrar legii salarizării în vigoare, și tratamentul discriminatoriu la care suntem supuși privind salarizarea în sistemul bugetar”, transmit reprezentanții polițiștilor botoșăneni.

În timpul protestelor din luna ianuarie, Bogdan Tudosă, vicepreședinte Sindicatul Diamant din cadrul IPJ Botoșani, acuza faptul că există polițiști cu vechime sistem care sunt plătiți în baza salariului minim pe economie din 2009, iar sporurile se calculează prin raportare la același salariu, în timp ce polițiștii care au venit în sistem după 2017, când a fost adoptată noua lege a salarizării unice, beneficiază de salariul minim pe economie majorat.

”În plus, de fiecare dată când salariile din poliție urmau să fie majorate pentru a fi aliniate la nivelul celorlalte sectoare de activitate, au apărut amânări și derogări. Guvernele precedente şi actualul guvern au aplicat și aplică legea în mod preferenţial. Acest lucru ne nemulţumeşte foarte mult. La fel și faptul că guvernanţii nu ne invită la dialog social. Toate măsurile au fost aplicate discreționar. Am fost nevoiţi să ieşim astăzi în stradă să ne strigăm nemulţumirile”, spunea în luna ianuarie Bogdan Tudosă.