Polițiști și vameși români cercetați într-un dosar de contrabandă. Rețeaua câștiga milioane de euro

filaj-DIICOT-Vama-Albita-2 (1)

O rețea de traficanți de țigări, formată din cetățeni moldoveni și afaceriști din Iași și din alte județe ale României, polițiști și vameși a fost destructurată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău. Prejudiciul adus bugetului statului este de cel puțin 1,8 milioane euro.

‘’În după-amiaza zilei de 24.04.2021, în interiorul unei hale din com. Afumați, jud. Ilfov, a fost adus un TIR încărcat cu 1.310 baxuri(655.000 de pachete) cu țigări de contrabandă din Republica Moldova în valoare de peste 1.800.000 de euro; ansamblul auto era format din capul tractor roșu(IF-12-UCW) și semiremorca SCHWARZMULLER cu prelata inscripționată LOVASPED (cu număr fals de înmatriculare IF-18-ASV), iar cutiile cu țigări erau ascunse în spatele câtorva rânduri de saci cu tărâță de grâu’’, se arată în actele de cercetare intocmit de procurorii DIICOT.

Cel puţin 11 transporturi cu ţigări de contrabandă care au tranzitat Vama Sculeni au fost filate, precum și conversațiile telefonice între părțile implicate.

Țigările erau introduse în țară cu TIR-uri cu numere de înmatriculare false, sub pretextul unor importuri de grâu și țărîțe. Marfa de contrabandă era ascunsă în spatele unor rânduri de saci cu grâu și țărîțe. Pentru aceste importuri au fost folosite si acte false. False vămuire s-a realizat la Vama Iași de la Tehnopolis.

O bună parte din dosarul în care sunt cercetați mai mulți polițiști de frontieră și lucărtorii vamaili din Iași și Albița a fost trimis recent de DIICOT către DNA Iaşi, 

„Față de lucrătorii de poliție de frontieră și față de lucrătorii vamali de la vămile Sculeni și Iași, decide declinarea cauzei în favoarea DNA-Serviciul Teritorial Iași, pentru efectuarea de cercetări, potrivit competenței, sub aspectul comiterii unor fapte de corupție în legătură cu cele 11 transporturi investigate’’, transmite DIICOT Buzău

Persoanele si vehiculele implicate au fost filate în permanență de polițiști și lucrători ai serviciilor secrete. Au fost realizate interceptari telefonice ale discutiilor dintre contrabandisti, vamesi si politisti.

poză: filaj DIICOT-Vama Albita

A fost dispusă trimiterea in judecata a traficantilor Goncear G. , Iuri P. , Igor S. , Nicu G., Constantin M. și Alexandru C. precum și a unei firmei de transport din Iași pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, contrabandă, fals etc.

Autoritățile din Republica Moldova au deschis o anchetă proprie n vederea stabilirii complete a circumstanţelor producerii infracţiunii, inclusiv a unor eventuale implicări sau neglijenţe în serviciu admise de funcţionari vamali moldoveni.

”Ca urmare a informaţiilor apărute în presa din România privind ancheta efectuată de procurorii DIICOT într-un dosar de contrabandă cu ţigări din Republica Moldova în valoare de peste 1,8 milioane de euro, Serviciul Vamal al Republicii Moldova informează că are în derulare o investigaţie privind faptele invocate în dosar. Rezultatele anchetei demarate vor fi făcute publice după finalizarea tuturor investigaţiilor de rigoare”, a transmis Serviciul Vamal.

În această vară, în plină campanie electorală, fostul șef al IGP, actualul președinte al partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a venit cu o dezvăluire. Potrivit acestuia, în terminalul Tehnopolis din Iași era sub sechestru un camion, ticsit cu țigări, oprit la începutul lunii iunie de forțele de ordine din România. Mașina ar fi condusă de un cetățean moldovean care acum este reținut și cercetat penal de autoritățile din România. În spatele „afacerii cu fum” ar sta o persoană care se află acum în Parlament. Acesta afirmă că informațiile le-a primit de la un om al legii, realatează unimedia. Ulterior, acesta a venit cu noi indicii și a publicat o poză cu camionul, în care se aflau țigările.